Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορεί να χαρίζουν στυλ και κομψότητα, ωστόσο, η τακτική χρήση τους μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για την υγεία μας. Δεδομένων των αποδεικτικών στοιχείων που υπάρχουν ότι όσο πιο συχνά τα φοράμε, τόσο πιο πολύ εκθέτουμε σε κινδύνους το σώμα μας, μήπως τελικά η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι αντί για την κομψότητα, η σωστή «υποστήριξη» και η άνεση πριν φορέσουμε τα παπούτσια μας κάθε πρωί;

Διαβάστε επίσης: Πονοκέφαλος: Τι σημαίνει όταν πονάει μόνο η δεξιά πλευρά;

13 λόγοι υγείας για να μην φοράτε τα ψηλοτάκουνά σας καθημερινά

#1 Πόνος στα πόδια και τον αστράγαλο

Μια ανυψωμένη φτέρνα προκαλεί άνιση κατανομή του βάρους του σώματος, με αποτέλεσμα πιθανό οξύ πόνο στα δάχτυλα των ποδιών, τα πέλματα ή την καμάρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικές καταστάσεις όπως μεταταρσαλγία, πελματιαία απονευρωσίτιδα, ακόμη και κατάγματα.

#2 Μειωμένη σταθερότητα και ισορροπία

Η πιο προφανής αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα όταν φοράτε ψηλά τακούνια είναι ότι η φυσική ισορροπία και η σταθερότητά σας μετατοπίζονται προς τα εμπρός. Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στα δάχτυλα των ποδιών, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε πτώσεις και διαστρέμματα.

#3 Προβλήματα στη στάση του σώματος

Ενώ ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα μπορεί να προσθέσει όπως είπαμε στυλ στο συνολικό σας outfit, ο σχεδιασμός τους αναγκάζει το σώμα σας να στέκεται σε μια «αφύσικη» στάση. Η ανυψωμένη φτέρνα γέρνει τη λεκάνη σας προς τα εμπρός, οδηγώντας σε ένα πιο έντονο τόξο στο κάτω μέρος της πλάτης και προκαλώντας μια άβολη στάση ταλάντωσης. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, όπως πόνο στη μέση, κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και μυϊκές ανισορροπίες.

#4 Αυξημένος κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας

Τα ευρήματα ερευνών δείχνουν ότι η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας, μιας εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων. Η πρόσθετη πίεση στα γόνατα μπορεί να επιταχύνει τη φθορά του χόνδρου της άρθρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων.

#5 Βραχυμένοι μύες γάμπας

Η… αφύσικη θέση του ποδιού, η καταπόνηση των μυών της γάμπας, των αιμοφόρων αγγείων και της πλάτης μπορεί να οδηγήσουν σε σφίξιμο του αχίλλειου τένοντα και ακόμη και σπασμούς των μυών της γάμπας.

#6 Συμπίεση νεύρου

Η στενή εφαρμογή και η αυξημένη πίεση με τα ψηλά τακούνια μπορεί να συμπιέσουν τα νεύρα στα πόδια, οδηγώντας σε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, ακόμη και νευρική βλάβη. Η παρατεταμένη συμπίεση των νεύρων μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ποδιού σας και τη συνολική άνεση. Καταστάσεις όπως το νεύρωμα του Morton, που χαρακτηρίζεται από πυκνά νεύρα και έντονο πόνο στα πόδια, συνδέονται συνήθως με τη χρήση τακουνιών.

#7 Φλεβίτιδα και πρήξιμο

Η έλλειψη κατάλληλης υποστήριξης και ο περιορισμός της ροής του αίματος με τα ψηλά τακούνια μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κιρσών. Η ανυψωμένη θέση της φτέρνας εμποδίζει τη φυσική κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε συσσώρευσή του στο κάτω μέρος των ποδιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένους αστραγάλους και εμφάνιση διογκωμένων κιρσών.

#8 Πόνος στη μέση

Η «αφύσικη» καμπυλότητα του ποδιού ενώ φοράτε τα ψηλά σας τακούνια αυξάνει την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η κήλη των δίσκων. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάτω μέρος της πλάτης – η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης – πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο για να κρατήσει το σώμα σας όρθιο.

#9 Παρεκτόπιση σπονδυλικής στήλης

Μια άλλη αρνητική επίδραση του να φοράτε συνεχώς τακούνια είναι ότι διαταράσσεται η φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε ζητήματα όπως η κύφωση (καμπούρα) ή η λόρδωση (αιώρηση).

#10 Μυϊκές ανισορροπίες

Το να φοράτε τακούνια τακτικά μπορεί να δημιουργήσει μυϊκές ανισορροπίες στους μύες της πλάτης και του πυρήνα. Οι μύες στο κάτω μέρος της πλάτης και της κοιλιάς μπορεί να γίνουν αδύναμοι και επιμήκεις, ενώ οι μύες στους γοφούς και τους γλουτούς μπορεί να σφίξουν και να κοντύνουν. Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τον πόνο στην πλάτη.

#11 Αυξημένος κίνδυνος εκφύλισης δίσκου

Η υπερβολική πίεση στους οσφυϊκούς δίσκους λόγω των ψηλών τακουνιών μπορεί να επιταχύνει τον εκφυλισμό του δίσκου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξογκώματα δίσκου, κήλες και χρόνιο πόνο.

#12 Περιορισμένη κίνηση σπονδυλικής στήλης

Τα ψηλά τακούνια περιορίζουν το φυσικό εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα στις οσφυϊκές και θωρακικές περιοχές. Αυτή η περιορισμένη κίνηση μπορεί να επηρεάσει την ευκαμψία και τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε ακαμψία και μειωμένη κινητικότητα.

#13 Αυξημένος κίνδυνος σπονδυλολίσθησης

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της φθοράς που προκαλούν τα ψηλά τακούνια και της σπονδυλολίσθησης, μια κατάσταση όπου ένας σπόνδυλος «γλιστρά» προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε σχέση με έναν διπλανό σπόνδυλο.

Το να φοράτε τακούνια μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση αποσταθεροποιώντας περαιτέρω τη σπονδυλική στήλη και αυξάνοντας τον κίνδυνο σπονδυλολίσθησης.