Ζώντας στο κλεινόν άστυ, το θέμα «διατροφή» μπορεί συχνά να αποτελεί… πρόκληση. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν δυστυχώς σε πολλούς από εμάς την πολυτέλεια της προετοιμασίας των γευμάτων μας σε καθημερινή βάση. Αυτό το «κενό» ήρθε κάποια στιγμή για εμένα να το καλύψει η οικογένεια της 3αλφα που συνεχώς εξελίσσεται και πρωτοπορεί.

Ανακαλύπτοντας, ομολογώ κάπως ετεροχρονισμένα, τη σειρά οσπρίων μαγειρεμένα στον ατμό που είναι φρέσκα, έτοιμα και σε μικρές μερίδες, κάλυψα προσωπικά τις διατροφικές μου ανησυχίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποτέ ωστόσο δεν είχα αναρωτηθεί τρώγοντας, στιγμές στιγμές ακόμα και στο… πόδι, το μεγάλο ταξίδι το φαγητού μου. Ποτέ δεν με είχε απασχολήσει η χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία που κρύβεται πίσω από όλα όσα με τόση ευκολία καταναλώνω. Ένα μικρό οδοιπορικό στη Λάρισα και τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο που αποτέλεσε και αποτελεί τον βασικό πυλώνα του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, με έκανε να συνειδητοποιήσω πως το δίκτυο των ανθρώπων που μοχθούν για να φτάσουν στο ράφι μας υγιεινά, φρέσκα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προϊόντα είναι εντυπωσιακά μεγάλο.

Και πράγματι, πρόκειται για μόχθο. Επαγγελματίες που αγωνιούν να μας προσφέρουν το πιο θρεπτικό ρεβίθι, το πιο νόστιμο λαθούρι, τη φακή (τη σιδηρά κυρία της παραγωγής) και τόσες άλλες νοστιμιές που φτάνουν απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Με τη γλυκιά θύμηση του ταξιδιού μου και γεμάτη εμπειρίες, είναι βέβαιο πως εκτίμησα πολύ περισσότερο την ώρα του μεσημεριανού μου γεύματος και κάθε κουταλιά με πηγαίνει εκεί, στον κάμπο όπου το μάτι χάνεται και οι Έλληνες παραγωγοί με τη στήριξη της 3αλφα, παρά τις όποιες δυσκολίες, δίνουν πάντα τον καλύτερό εαυτό τους.

Όσπρια με… χρυσό ονοματεπώνυμο 

Τι είναι τα όσπρια; Πέραν από τρόφιμα που μας ξυπνούν μνήμες από τα τραπέζια των παιδικών μας χρόνων, είναι μια υπερτροφή που αποτελεί τη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και ένα από τα «κλειδιά» της μακροζωίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην Ελβετία πωλούνται και στα φαρμακεία.

Οι Έλληνες παραγωγοί και η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της 3αλφα, φυσικά γνωρίζουν χρόνια τώρα όλα τα οφέλη. Ως μία από τις πρώτες εταιρείες που πήραν την πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, από το 1968 μέχρι σήμερα, μας εξασφαλίζουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με σεβασμό στον επαγγελματία, τον καταναλωτή μα και το περιβάλλον.

Στη μεγάλη αυτή οικογένεια, τα προϊόντα του Έλληνα παραγωγού έχουν εξαρχής τη θέση που τους αξίζει, με το όνομα του καλλιεργητή ή της καλλιεργήτριας και τον τόπο προέλευσης να καταγράφεται με χρυσή σήμανση που ξεχωρίζει στο ράφι.

Γεύσεις από τον τόπο μας

Από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα καλλιεργεί τα ελληνικά όσπρια με ορθές γεωργικές πρακτικές και πρότυπα. Στο πιάτο μας τελικά φτάνουν γεύσεις με άρωμα… Ελλάδας από την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, τη Λάρισα, τη Φλώρινα. Τρόφιμα ασφαλή, χωρίς χημικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, παραγόμενα με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, με δυνατότητα για τον καταναλωτή να γνωρίζει μέσω του συστήματος της ιχνηλασιμότητας την ακριβή προέλευσή τους και με πιστοποιήσεις, όπως:

  • Quality, Hygiene & Safety | BRCGS Standards grade AA since 2008
  • Certified Systems of Quality and Hygiene
    • ISO 9001:2015
    • ISO 22000:2018

Παράλληλα, η οικογένεια της 3αλφα δεν παύει συνεχώς να εξελίσσεται με εξειδικευμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων και καινοτομίας, «ταξιδεύοντας» τις νοστιμιές της ελληνικής γης σε 25 συνολικά χώρες.

Γνωρίζες ότι…

  • Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια πηγή καλίου που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης;
  • Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι επίσης πηγή καλίου;
  • Τα κόκκινα φασόλια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι πηγή φωσφόρου που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών και των κυτταρικών μεμβρανών;
  • Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πηγή σιδήρου που συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή γνωσιακή λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών και στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης; Επιπλέον, η φακή είναι πηγή σιδήρου που παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

Ο ιδανικός καιρός στην Ελλάδα, το ελληνικό χώμα, η παράδοση στην καλλιέργεια της γης, το μεράκι και η εμπειρία των ντόπιων παραγωγών είναι κάποια από τα μυστικά της επιτυχίας παραγωγής μοναδικών ποικιλιών από όσπρια και ρύζι 3αλφα, εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και με όλα τα θρεπτικά συστατικά που ενδεικτικά προανέφερα και που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων.

Κάνουν καλό και στο περιβάλλον

Τα όσπρια δεν κάνουν καλό μονάχα στην υγεία μας. Κάνουν καλό και στον πλανήτη. Πώς; Αρχικά μέσω της υιοθέτησης πρακτικών βιώσιμης γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον και φροντίζουν μακροπρόθεσμα για έναν πιο πράσινο πλανήτη και που η 3αλφα πιστά ακολουθεί. Επιπλέον, όταν επιλέγουμε τα όσπρια ως βασική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή μας, βοηθάμε σημαντικά στη μείωση του όγκου των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή αλλά και της χρήσης γης, σε σύγκριση πάντα με την κτηνοτροφία.

Γιατί εντέλει να επιλέξω προϊόντα 3αλφα

Όπως είναι φανερό, για πολλούς λόγους, αλλά πάνω από όλα γιατί όταν λέμε 3άλφα εννοούμε καλή διατροφή και όταν λέμε καλή διατροφή εννοούμε:

  • Ενέργεια
  • Σωστή ανάπτυξη των οστών
  • Καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Καλή ψυχική υγεία
  • Σωστή διαχείριση του βάρους
  • Πεπτική υγεία
  • Υγεία του δέρματος
  • Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία
  • Ποιοτικό ύπνο
  • Καρδιαγγειακή υγεία
  • Βελτιωμένη αντοχή, δύναμη, απόδοση
  • Μακροζωία