Στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά μπορεί να έχετε ακούσει για διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως η Atkins ή Keto. Ενώ η κατανάλωση χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους, η ακαμψία αυτών των πλάνων καθιστά την διατήρηση του βάρους σας ιδιαίτερα δύσκολη ενώ μπορεί να επιβαρύνει και το έντερο.

Έρευνες μάλιστα, δείχνουν ότι τα διατροφικά πλάνα με λίγους υδατάνθρακες πιθανότατα δεν ευνοούν άλλες πτυχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας και του πάντα σημαντικού εντέρου σας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τρώμε υδατάνθρακες» επιβεβαιώνει ο γαστρεντερολόγος, δρ Κένεθ Μπράουν. Και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά – υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες – είναι σημαντικά για το σώμα μας και αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία της τροφής και της ενέργειάς μας. Το πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο περιλαμβάνει ισορροπία και των τριών.

Ποιοι υδατάνθρακες ευνοούν το έντερο;

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο The Lancet Public Health, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο τείνουν να προσλαμβάνουν περίπου το 50 έως 55% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης από υδατάνθρακες.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό: Ποιους υδατάνθρακες να επιλέξουμε για έξτρα ενέργεια

Οι υδατάνθρακες δεν αποτελούν απλώς την προτιμώμενη «πηγή» ενέργειας του σώματος και του εγκεφάλου αλλά παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην υγεία του εντέρου. Ένας συγκεκριμένος τύπος υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές και για αυτό δεν θα πρέπει να τις αποκλείουμε από την διατροφή μας.

1. Βρώμη

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα μια έξυπνη επιλογή για την προαγωγή της υγείας του εντέρου και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Αν και κάθε δημητριακό ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικό για το έντερό σας, η βρώμη ξεχωρίζει, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. Μετά από ανασκόπηση 84 μελετών, η πρόσληψη βρώμης συσχετίστηκε με αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

2. Tempeh

Οποιοδήποτε είδος φυτικής τροφής που έχει υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικό για το έντερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ξινολάχανο, το kimchi, τα τουρσιά, οι ελιές και το tempeh έχουν φυτικές ίνες αλλά και πολυφαινόλες, που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Το Tempeh, το οποίο παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, προσφέρει ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων αλλά και πρεβιοτικά όπως και προβιοτικά, δύο βασικοί παράγοντες για την ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου σας.

3. Σπόροι chia

Ευέλικτοι, εύκολοι στην χρήση μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε smoothies μέχρι σαλάτες, προσφέροντας φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά και πρωτεΐνες.

Πέρα από τις φυτικές ίνες που υποστηρίζουν το έντερο, τα ωμέγα-3 σε αυτούς τους σπόρους έχει αποδειχθεί ότι παράγουν αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των εντερικών τοιχωμάτων μας και στην ενίσχυση της ανοσίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

4. Φακές

Γεμάτες φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, οι φακές συμβάλλουν σε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Τα φασόλια και τα όσπρια όπως τα ρεβίθια, τα μαύρα φασόλια και οι φακές είναι επίσης μια ισχυρή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences, οι φακές μας χαρίζουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες αλλά και πρεβιοτικούς υδατάνθρακες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.