Ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί να μην είναι τόσο υγιής όσο νομίζει. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο για να ανιχνεύουν τα πρώτα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 πριν να είναι πολύ αργά.

Διαπίστωσαν ότι στο ένα πέμπτο των «υγιών» ανθρώπων, σύμφωνα με τα συμβατικά ιατρικά πρότυπα, ο μεταβολισμός τους έμοιαζε με κάποιου που αντιμετωπίζει προδιαβήτη.

Η ομάδα εστίασε την προσοχή της στην διατάραξη της ομοιόστασης της γλυκόζης (IGH). Για την ανάλυσή τους, εφάρμοσαν τη νέα πατενταρισμένη μαθηματική τους μέθοδο σε δεδομένα από συνεχείς μετρητές γλυκόζης (CGM) για να μελετήσουν τα πρότυπα γλυκόζης.

Διαβάστε επίσης: Πρήξιμο: Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη πρωτεΐνης;

«Για τα άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξάνονται και να μειώνονται σαν ένα απότομο τρενάκι του λούνα παρκ», αναφέρει η Τζέισι Κάουφμαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Βρήκαμε ένα παρόμοιο μοτίβο σε ασθενείς με IGH, αλλά η παρέμβαση σε αυτόν τον πληθυσμό θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητα εξέλιξης σε πλήρη διαβήτη», υπογραμμίζει.

Η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 384 συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν από γιατρό για δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας δεδομένα CGM για την παρακολούθηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης.

Στη συνέχεια διαγνώστηκαν ως διαβητικοί, προδιαβητικοί ή υγιείς, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Μετά την εφαρμογή του μοντέλου της ομάδας, οι ασθενείς επαναταξινομήθηκαν στη συνέχεια σε «αποτελεσματικές» ή «διαταραγμένες» ομάδες , με βάση την κατάσταση IGH.

Αυτό που προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι το 20% των συμμετεχόντων, οι οποίοι αξιολογήθηκαν με τα συνήθη εργαλεία για τον διαβήτη και εγκρίθηκαν ως υγιείς από γιατρό, βρέθηκαν στη συνέχεια να έχουν διαταραγμένη ομοιόσταση γλυκόζης.

«Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι είναι πλέον δυνατό να παρέχεται μια πιο έγκαιρη, ακριβέστερη και ευαίσθητη αξιολόγηση της διαβητικής κατάστασης των ανθρώπων», λένε οι ερευνητές.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 34 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη και ένας στους τρεις έχει προδιαβήτη ή διαβήτη. Επιπλέον, πάνω από το 80% των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή των στατιστικών στοιχείων. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικότερα εργαλεία και τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι είναι σίγουρα δυνατή η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 για τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο.

«Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, οπότε η μέθοδός μας έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.