Ανάλογα με τα παπούτσια που φοράτε στις προπονήσεις σας, σε κάθε βήμα που κάνετε είτε αισθάνεστε ότι πατάτε σε ένα… σύννεφο άνεσης είτε νιώθετε δυσφορία. Λογικό είναι λοιπόν, να αναρωτηθείτε μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε αθλητικά ή μήπως δεν φοράτε καν τα κατάλληλα παπούτσια;

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν ότι έχει φτάσει η στιγμή για ανανέωση, περιλαμβάνουν:

#Έχετε φορέσει τα αθλητικά σας για 40 έως και 60 ώρες

Η συνήθης διάρκεια ζωής για αθλητικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τρέξιμο ή περπάτημα είναι περίπου τα 482 με 804 χιλιόμετρα. Τα αθλητικά που φοράμε στο γυμναστήριο ή χρησιμοποιούμε σε αθλήματα γηπέδου, όπως τένις, διαφέρουν. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας για αυτά είναι 40 έως 60 ώρες ώρες χρήσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν παίζετε με αυτά τα παπούτσια περισσότερες από δύο φορές το μήνα, η απάντηση στο πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάτε τα αθλητικά σας είναι περίπου κάθε 9 έως 12 μήνες.

#Αισθάνεστε πόνους ή ενόχληση

Καθώς τα αθλητικά σας φθείρονται, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε δυσφορία σε διάφορα μέρη του σώματός σας. Γενικά, μπορεί να χάσουν πρώτα το χαρακτηριστικό της απορρόφησης των κραδασμών.

Ως εκ τούτου είναι πιθανό να νιώσετε πόνο στις αρθρώσεις ή ενόχληση γενικά, σαν να έχετε χάσει μέρος της απορρόφησης κραδασμών. Άλλα μέρη που μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία περιλαμβάνουν:

  • Γόνατα.
  • Αστράγαλοι.
  • Γοφοί.
  • Αρθρώσεις στη βάση των δακτύλων.

#Μπορείτε να δείτε την φθορά του χρόνου

Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε τα αθλητικά σας είναι να παρατηρήσετε το πέλμα τους. Εάν κοιτάξετε το κάτω μέρος τους και το πέλμα είναι φθαρμένο ή αρχίζει να φθείρεται, έχει έρθει η στιγμή για ένα νέο ζευγάρι.