Πώς συνδέονται συγκέντρωση και αναπνοή; Με την επίγνωση κάθε εκπνοής και εισπνοής, το σώμα μας γίνεται πιο ελαφρύ και η ομίχλη των συνεχόμενων και σκόρπιων σκέψεων, διαλύεται. Ο έλεγχος της αναπνοής ενώ συγκεντρωνόμαστε, είναι απαραίτητος για να απολαμβάνουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Η αναπνοή μας άλλωστε είναι το κανάλι που επιτρέπει στο σώμα μας να επικοινωνεί με την ψυχή μας. Η εξάσκηση επομένως καθημερινών τεχνικών αναπνοής μας επιτρέπει να καθαρίσουμε την αναπνευστική μας οδό και να επιτρέψουμε περισσότερο οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα μας.

Η αναπνοή λοιπόν μπορεί να είναι σύμμαχος στη συγκέντρωση και ο δρόμος προς την ηρεμία, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Αφού τις «κατακτήσουμε», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές αναπνοής για να συγκεντρωθούμε ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Ακανόνιστη περίοδος; Οι καρδιακές παθήσεις «καραδοκούν»

Ασκήσεις συνειδητής αναπνοής

Σε φυσικό επίπεδο, η βαθιά αναπνοή διεγείρει το νευρικό μας σύστημα, τόσο το παρασυμπαθητικό όσο και το συμπαθητικό. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι μπορούμε να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας σε περιόδους στρες και, από την άλλη ότι οι εγκεφαλικές λειτουργίες ενεργοποιούνται. Η εξάσκηση των τεχνικών αναπνοής για συγκέντρωση βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ημισφαιρίων του εγκεφάλου μας.

Η γιόγκα είναι μια τεχνική χαλάρωσης που εξασκεί τη βαθιά αναπνοή. Συνίσταται να ξαπλώνετε ανάσκελα, αν και μπορείτε να το κάνετε και καθιστοί ή όρθιοι, και να εισπνέετε ήρεμα από τη μύτη σας. Πρέπει να γεμίζετε τους πνεύμονές σας με αέρα ώστε η κοιλιά σας να ανεβαίνει και το διάφραγμα να κατεβαίνει.

Μόλις η κοιλιά σας γεμίσει αέρα, κρατήστε την αναπνοή σας για τέσσερα δευτερόλεπτα. Αρχίστε να εκπνέετε αργά από τη μύτη σας, κάνοντας τον αέρα να ρέει προς τα έξω. Ολοκληρώστε τον κύκλο κάνοντας παύση για άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Το σώμα και το μυαλό σας θα επωφεληθούν αμέσως με μόνο 3 από αυτές τις βαθιές αναπνοές.

Άλλη μια άσκηση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι αυτή της εναλλακτικής αναπνοής:

  • Ξεκινήστε καλύπτοντας πλήρως το δεξί σας ρουθούνι και εκπνέοντας όλο τον αέρα από το αριστερό.
  • Στη συνέχεια, εισπνεύστε από το αριστερό, κρατήστε τον αέρα και εκπνεύστε από το δεξί για να ξεκινήσετε ξανά τον κύκλο.

Μόλις το σώμα σας συνηθίσει σε αυτή την άσκηση, αρχίστε να μετράτε κάθε αναπνοή που παίρνετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τέσσερα δευτερόλεπτα, για παράδειγμα, μέχρι να φτάσετε τα δέκα.

Η τεχνική εναλλακτικής αναπνοής «Pranayama» θεωρείται η τέλεια άσκηση για την εξισορρόπηση των ενεργειακών μας καναλιών. Με αυτόν τον τρόπο, το δεξί ρουθούνι συνδέεται με το πιο ενεργό σωματικά και πνευματικά μέρος. Ο καθαρισμός αυτού του καναλιού μας ενεργοποιεί και μας δίνει ενέργεια. Από την άλλη, το αριστερό ρουθούνι συνδέεται με τη συναισθηματική κατάσταση και ο καθαρισμός του μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και αίσθηση ηρεμίας.