Πολλές φορές όταν παθαίνουμε ένα ατύχημα ή νιώθουμε ένα έντονο, ξαφνικό, ασυνήθιστο ή και επίμονο σύμπτωμα το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι πιθανώς να πάμε στο νοσοκομείο, όμως αυτή δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Μάλιστα πολλές φορές, αν δεν έχουμε σπάσει κάτι ή δεν είμαστε σοβαρά άρρωστοι, το να πάμε στα επείγοντα δεν είναι τόσο καλή ιδέα.

Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να καθυστερήσουμε τους γιατρούς από το να βοηθήσουν κάποιον που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, υπάρχει επίσης περίπτωση να κολλήσουμε και κάποιο από τα πολλά μικρόβια που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 11 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Παρ’ όλα αυτά πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στα Επείγοντα χωρίς να έχουν κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το 30% τουλάχιστον των ανθρώπων που πηγαίνουν σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται εκεί.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που πάνε στα Επείγοντα επειδή αποφασίζουν ξαφνικά να διερευνήσουν ένα σύμπτωμα που έχουν για μεγάλο διάστημα, όπως έναν πόνο στο στήθος τους τελευταίους δύο μήνες ή μία έντονη ενόχληση στην πλάτη εδώ και τρεις μήνες.

Αυτοί δεν θα έπρεπε να πάνε στο εφημερεύον νοσοκομείο αλλά σε έναν γιατρό κλείνοντας κάποιο ραντεβού. Συχνά ίσως να τους είναι δύσκολο να βρουν τον κατάλληλο γιατρό, να κλείσουν ραντεβού ή να βρουν τα χρήματα για να το κάνουν, αλλά ούτε στο εφημερεύον νοσοκομείο πρόκειται να βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα και οι ενδείξεις για τα εφημερεύοντα;

Πολύ έντονος πόνος στο στήθος

Εάν είστε άνω των 35 ετών και έχετε πάρα πολύ έντονο πόνο κεντρικά στο στήθος που μοιάζει σαν κάποιος να κάθεται στο στήθος σας ή να σφίγγει μία ζώνη γύρω από το στήθος σας και αυτός συχνά ο πόνος ακτινοβολεί στο χέρι ή στον λαιμό σας, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στα Επείγοντα.

Προβλήματα ομιλίας και κίνησης

Οποιαδήποτε πτώση του προσώπου (χείλους, βλεφάρου), διαταραχή της ομιλίας, ξαφνικά εμφανιζόμενο μούδιασμα ή αδυναμία είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο πολύ γρήγορα διότι πιθανότατα υποδηλώνουν την έναρξη κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου, το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Στο 85% των περιπτώσεων πρόκειται για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που σημαίνει ότι ένας θρόμβος στον εγκέφαλο εμποδίζει τη ροή του αίματος.

Πλέον υπάρχει μία μέθοδος που αν εφαρμοστεί άμεσα μπορεί να διαλύσει τον θρόμβο (θρομβόλυση) και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οσο όμως περισσότερο μείνετε χωρίς θεραπεία τόσο λιγότερο καλή είναι η πρόγνωση. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο.

Οταν υπάρχει αιμορραγία

Το αίμα στα κόπρανα, στον εμετό ή στα φλέματα μπορεί να φαίνεται τρομακτικό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί η αιτία, αλλά με ψυχραιμία, σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού με έναν γιατρό.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν αν έχετε πάθει ατύχημα και έχετε κόψει ένα δάχτυλο, ένα άκρο ή μια αρτηρία, τότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο πολύ γρήγορα.

Αν αισθάνεστε ζάλη, αν έχετε ταχυπαλμίες, τάση για λιποθυμία, θα πρέπει να ανησυχήσετε ακόμα περισσότερο καθώς φαίνεται ότι η αρτηριακή σας πίεση πέφτει ως αποτέλεσμα της απώλειας αίματος.

Τι να κάνετε: Ασκήστε πίεση στο τραύμα, μπορείτε να φτιάξτε έναν αιμοστατικό επίδεσμο χρησιμοποιώντας ένα ύφασμα ή μια πλαστική σακούλα τοποθετημένη 5 εκατοστά πάνω από το τραύμα.

Δύσπνοια και έντονα σημάδια αλλεργίας

Η αναφυλαξία είναι σπάνια αλλά σίγουρα απειλεί τη ζωή. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή αν η γλώσσα ή τα χείλη σας πρήζονται, πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε επειγόντως βοήθεια.

Ωστόσο, αν έχετε απλώς ένα εξάνθημα και τίποτα άλλο, τότε δεν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο. Επίσης πολύ σοβαρό είναι και το άσθμα. Αν ένας ασθματικός ασθενής πάθει μία κρίση δύσπνοιας δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πάει στα Επείγοντα.

Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα προς το χειρότερο. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που έχουν άσθμα θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα φάρμακά τους.

Κάποια πτώση

Η πτώση είναι η συχνότερη αιτία θανάτου για τους ανθρώπους που είναι πάνω από 65 ετών. Βέβαια δεν φταίνε οι πτώσεις αυτές καθαυτές αλλά οι συνέπειές τους.

Οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στο νοσοκομείο, καθηλώνονται στο κρεβάτι, παθαίνουν πνευμονία, χάνουν μυϊκή μάζα και πολλοί από αυτούς δεν συνέρχονται ποτέ. Το βασικότερο είναι όμως οι ηλικιωμένοι να είναι προσεκτικοί να μην πέσουν εξαρχής, αλλά βέβαια πολλές φορές αυτό δεν είναι εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση ένα σπάσιμο ή μία υποψία σπασίματος (που εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, μελανιά, δυσκολία και αδυναμία στην κίνηση) χρειάζεται να σας οδηγήσει στα εξωτερικά ιατρεία ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Αν το χτύπημα αφορά το κεφάλι, τότε συμπτώματα όπως ο πολύ δυνατός πονοκέφαλος, η έντονη ζαλάδα, ο εμετός και η ναυτία, η υπνηλία, σημαίνουν ότι χρειάζεται να πάτε νοσοκομείο.

Ο πόνος στην κοιλιά

Ο κοιλιακός πόνος είναι πολύ δύσκολος στη διάγνωση και όταν είναι πολύ έντονος, ξαφνικός, διαξιφιστικός κ.λπ. μπορεί να σχετίζεται με σκωληκοειδίτιδα, παγκρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα, εκκολπωματίτιδα, διάτρηση στομάχου ή εντέρου, σαλπιγγίτιδα ή και μία έκτοπη εγκυμοσύνη.

Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε και άμεσα το νοσοκομείο.

Υψηλός πυρετός με ρίγος

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τον πυρετό. Αν το παιδί έχει ξαφνικά πάνω από 40 πυρετό, χρειάζεται να αποκλειστεί η πιθανότητα της μηνιγγίτιδας, ειδικά αν το παιδί έχει δύσκαμπτο λαιμό, εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται όταν πιέζετε ένα ποτήρι πάνω του, ενοχλείται από το φως, είναι νυσταγμένο και ξυπνάει δύσκολα, έχει κλάμα με υψηλό τόνο που δεν μοιάζει με το φυσιολογικό του κλάμα, κάνει εμετό ή έχει κρίσεις.

Χρειάζεται προσοχή καθώς η μηνιγγίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Επίσης, ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός με ρίγος και πόνο στη νεφρική χώρα μπορεί να σημαίνει πυελονεφρίτιδα, μια οξεία και πολύ επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο – κλινικό φαρμακολόγο, και τον κ. Κωνσταντίνο Ι. Πριονιστή, μαιευτήρα – χειρουργό – γυναικολόγο.