Το να εργάζεσαι σήμερα είναι συχνά αρκετά απαιτητικό. Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας οδήγησαν κάποια χρόνια τώρα στην άνοδο της κουλτούρας της «φασαρίας» – μια νοοτροπία που βάζει την εργασία στο επίκεντρο της ζωής χωρίς ούτε ένα «ρεπό», χωρίς παύση για να μας φροντίσουμε ψυχικά. Η καθημερινότητα μπορεί να γίνει τόσο κουραστική που τελικά να μην μας αφήνει το κουράγιο να κάνουμε άλλα πράγματα.

Σε μια μελέτη του Harvard Business Review, το 30% των ανδρών και το 50% των γυναικών ανέφεραν ότι επιθυμούν να αναπτύξουν πιο υγιή όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Μια εξισορρόπηση άλλωστε μεταξύ επαγγελματικών και προσωπικών προτεραιοτήτων βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ένας καλός τρόπος για την επίτευξη υγιών ορίων και για να αποφεύγεται η εξουθένωση είναι να παίρνετε «ρεπό» ακόμα κι αν νιώθετε σήμερα καλά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να διατηρήσετε την παραγωγικότητα στην εργασία σας και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης: Άγχος και καφεΐνη: Πώς συνδέονται;

Δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία μας

Αντί να δίνετε συνεχώς προτεραιότητα σε άλλα πράγματα ή ανθρώπους, αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε το σώμα σας.

Η αποσύνδεση από την τακτική σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακατευθύνετε την ενέργειά σας προς τα μέσα. Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό, να επαναξιολογήσετε τις συνήθειές σας και κοιτάξτε πίσω σε πράγματα που θα θέλατε να βελτιώσετε. Έτσι , μπορείτε να εντοπίσετε μοτίβα που σας εμποδίζουν να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και τελικά να μπείτε στη διαδικασία να τα αντιμετωπίσετε.

Περισσότερος χρόνος για τα χόμπι και τους αγαπημένους μας

Το να κάνετε κάτι που σας αρέσει στον ελεύθερο χρόνο σας μπορεί να μειώσει το άγχος, να σας βοηθήσει να μάθετε νέες δεξιότητες και να σας χαρίσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

Αν και είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μόνοι σας, είναι επίσης σημαντικό να είστε με τα άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε. Συναντήστε σήμερα φίλους ή μέλη της οικογένειας. Η παρέα μαζί τους μπορεί να καλύψει σημαντικές ψυχικές σας ανάγκες.

Ανακαλύπτοντας ξανά την ταυτότητά μας εκτός εργασίας

Μπορεί να αισθάνεστε λίγο ένοχοι αν τελικά πήρατε αυτό το «ρεπό». Θυμηθείτε: Δεν είστε η δουλειά σας. Η αίσθηση του σκοπού σας στη ζωή δεν είναι ωφέλιμο να εξαρτάται από αυτό που δημιουργείτε. Προσπαθήστε σήμερα λοιπόν να επαναπροσδιορίσετε την προοπτική σας για την εργασία και να επιβάλετε τα όρια εργασίας-ζωής που θα σας κρατήσουν χαρούμενους και υγιείς.