Αν το αδυνάτισμα είναι ένα προσωπικό ταξίδι, η ύπαρξη της κατάλληλης ομάδας υποστήριξης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey λένε ότι δεν είναι όλοι, ακόμη και η οικογένεια και οι στενοί φίλοι, μπορεί να έχουν το συμφέρον σας κατά νου!

Η μελέτη τους διαπιστώνει ότι οι αγαπημένοι σας άνθρωποι μπορεί συνειδητά ή εν αγνοία τους να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαζί με το σαμποτάζ, η αποθάρρυνση της υγιεινής διατροφής και η δημιουργία εμποδίων =επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Γιατί δε λειτουργεί το να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε

Η απώλεια βάρους συχνά έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή, από το να αποκτήσει ένα άτομο περισσότερη αυτοπεποίθηση μέχρι την αλλαγή της κοινωνικής δυναμικής στις σχέσεις του.

Πολλοί δεν καλωσορίζουν τέτοιες αλλαγές και μπορεί, συνειδητά ή υποσυνείδητα, να προσπαθούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες ενός ατόμου να χάσει βάρος, προκειμένου να διατηρήσουν τα πράγματα ως έχουν, αναφέρει η Τζέιν Όγκντεν, καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας στο Surrey.

Η μελέτη

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι σύντροφοι μπορούν να εκτροχιάσουν εκείνους που βρίσκονται σε ταξίδι απώλειας βάρους και να τους οδηγήσουν σε συμπεριφορές που τους απομακρύνουν από τους στόχους τους.

Τα αγαπημένα μέλη της οικογένειας μπορεί συχνά να προσπαθούν να σας παρέχουν όσο περισσότερο φαγητό έχουν να σας προσφέρουν. Αυτό δεν είναι πάντα κάτι κακό, και στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές γίνεται με καλές προθέσεις, αλλά μπορεί να είναι επιζήμιο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή όταν κάποιος δεν πεινάει.

Συνολικά, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα τις περισσότερες φορές δεν θέλουν σκόπιμα να σας εμποδίσουν να πετύχετε τους στόχους σας, αλλά ορισμένες συμπεριφορές μπορούν να το κάνουν αυτό ακόμη και αν συνδυάζονται με τις καλύτερες προθέσεις.

Οι άνθρωποι επιδιώκουν την απώλεια βάρους για διάφορους λόγους, είτε για τη συνολική τους υγεία είτε για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ωστόσο μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Current Obesity Reports.