Τα προβιοτικά μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας. Μπορούν να ενισχύσουν  και τον εγκέφαλό σας.

Έρευνες δείχνουν ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται πρόκειται για μια συνεργασία που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Τα δύο συνδέονται μέσω βιοχημικής σηματοδότησης μεταξύ του νευρικού συστήματος στο πεπτικό σύστημα, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα, και του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο.

Η πρωταρχική πληροφοριακή σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο στο σώμα.

Διαβάστε επίσης: Βρώμη: Είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για την πέψη;

Το έντερο έχει ονομαστεί «δεύτερος εγκέφαλος» επειδή παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ. Αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο πεπτικό σύστημα.

Ό,τι επηρεάζει το έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο και το αντίστροφο;

Όταν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται κάποιο πρόβλημα, η αντίδραση μάχης ή φυγής στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο έντερο. Γι’ αυτό και τα στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως στομαχικές διαταραχές.

Από την άλλη πλευρά, οι εξάρσεις γαστρεντερικών προβλημάτων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος του Crohn ή η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου λειτουργεί και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το έντερό σας βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, λέγοντας στον εγκέφαλο πότε είναι ώρα να σταματήσει να τρώει.

Περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες που μπορούν να καταστείλουν την όρεξη. Γεγονός που συμπίπτει με το χρόνο που συχνά χρειάζονται οι άνθρωποι για να αρχίσουν να αισθάνονται χορτάτοι.

Πώς μπορούν να ενταχθούν τα προβιοτικά στον άξονα έντερο-εγκέφαλος;

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας. Ταυτόχρονα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες και του άγχους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Frontiers in Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έπιναν γάλα με τέσσερα είδη προβιοτικών για 12 εβδομάδες σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε ένα τεστ για τη μέτρηση της γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν κανονικό γάλα.

Και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι με ένα μείγμα προβιοτικών δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες ήταν πιο ήρεμες όταν εκτέθηκαν σε εικόνες θυμωμένων και τρομαγμένων προσώπων.

Διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις εσωτερικές αισθήσεις του σώματος, όπως αυτές που προέρχονται από το έντερο.