Πολλά γαλακτοκομικά είναι «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη βέλτιστη υγεία και ανάπτυξη σε κάθε στάδιο της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της βιταμίνης D, του ασβεστίου, του καλίου και του φωσφόρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients. Γνωρίζατε όμως ότι ορισμένα γαλακτοκομικά είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εντέρου; Αυτές οι τροφές προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι ωφέλιμα για το έντερο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο Gut Microbes.

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες φέρνουν στο φως στοιχεία για την επίδραση που έχει το έντερο στη υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, η υγεία του εντέρου σχετίζεται με την ψυχική υγεία λόγω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Πώς μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ο βαθύς διαλογισμός

«Η υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα είναι περίπλοκα συνδεδεμένη με την υγεία ολόκληρου του σώματος», λέει η δρ Σουζάνα Σόχι, γαστρεντερολόγος και μέλος της αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

«Ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα δεν σχετίζεται μόνο με την ευεξία του πεπτικού συστήματος, αλλά και με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, άνοιας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ακόμη και καρκίνου» επισημαίνει η ίδια.

Έτσι, εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη υγεία σας συνολικά, η κατανάλωση τροφών που ευνοούν το έντερό σας είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Ποια γαλακτοκομικά ευνοούν την υγεία του εντέρου;

1. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τον πολλαπλασιασμό των υγιών βακτηρίων του εντέρου και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κεφίρ παράγεται από διάφορα είδη γάλακτος έσω μιας διαδικασίας μικροβιακής ζύμωσης. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κεφίρ τα διάφορα βακτηρίδια και στελέχη ζύμης που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

2. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Microbiology.

3. Παλαιωμένο τυρί

Τα παλαιωμένα τυριά πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εύπεπτα. Ορισμένα από αυτά περιέχουν και ευεργετικά για το έντερο βακτήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Harvard Health Publishing, τα προβιοτικά βρίσκονται συνήθως μόνο σε παλαιωμένα τυριά που δεν έχουν θερμανθεί.

Τα παλαιωμένα τυριά που είναι ευεργετικά για το έντερό σας περιλαμβάνουν το τυρί κότατζ, το τσένταρ αλλά και την γκούντα. Ενώ ορισμένα τυριά περιέχουν ευεργετικά προβιοτικά, φροντίστε να τα καταναλώνετε με μέτρο, καθώς τα περισσότερα είδη τυριών είναι πυκνά σε θερμίδες και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.