Σε μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά και τη σύνδεσή τους με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, η συγγραφέας Δρ. Ρεμπέκα Κέλλυ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε: «Η συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ κορεσμένου λίπους και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε μελέτες παρατήρησης ήταν προηγουμένως ασαφής. Τα τωρινά ευρήματα είναι σημαντικά διότι φανερώνουν ότι η συσχέτιση αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος των λιπαρών. Βρήκαμε ότι τα κορεσμένα λίπη από το κρέας μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων στην καρδιά».

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Πότε το λίπος μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του

Είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά εξίσου βλαβερά για την καρδιά;

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων κορεσμένου λίπους συνδέεται με αυξημένη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαφορετικοί τύποι τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί όμως να έχουν διαφορετικές συσχετίσεις με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτή η μελέτη επομένως εξέτασε το πώς τα κορεσμένα λίπη από διάφορα τρόφιμα σχετίζονται με την ισχαιμική καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την ολική καρδιαγγειακή νόσο (καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό).

Η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 114.285 συμμετέχοντες στο UK Biobank που δεν έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν διατροφικές αξιολογήσεις ώστε να εκτιμηθεί η πρόσληψή τους σε κορεσμένα λιπαρά από διαφορετικά τρόφιμα (π.χ. γαλακτοκομικά και κρέας). Συμπλήρωσαν επίσης ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής τους ενώ λήφθηκαν δείγματα αίματος και πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 8,5 χρόνια χρησιμοποιώντας πληροφορίες από συνδεδεμένα αρχεία νοσοκομείων και θανάτων για να ξέρουν εάν εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, ολική καρδιαγγειακή νόσος, καρδιακή νόσος και εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίστηκε σε 4.365, 3.394 και 1.041 συμμετέχοντες, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα

Τα δεδομένα αναλύθηκαν για να εκτιμηθεί εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών από διαφορετικά τρόφιμα και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι αναλυτές έλαβαν υπόψη τον τρόπο ζωής των ατόμων καθώς και κοινωνικοοικονομικούς και ιατρικούς παράγοντες.

Δεν υπήρχαν σαφείς συσχετίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων του συνολικού κορεσμένου λίπους και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η κατανάλωση 5% υψηλότερης συνολικής ενέργειας από κορεσμένα λίπη από κρέας συσχετίστηκε με 19% και 21% αυξημένους κινδύνους συνολικής καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής νόσου, αντίστοιχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μικρή συσχέτιση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και καρδιακών παθήσεων.

Πού καταλήγουν οι ερευνητές

Η Δρ. Κέλλυ είπε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι διαφορές στον δείκτη μάζας σώματος μπορεί να ευθύνονται, εν μέρει, για τη συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και κορεσμένου λίπους από το κρέας. Δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένη επίδραση των κορεσμένων λιπαρών από το κρέας στον ΔΜΣ ή επειδή όσοι έχουν υψηλότερο ΔΜΣ καταναλώνουν περισσότερο κρέας. Επιπλέον, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε πλήρως εάν μέρος της επίδρασης του κορεσμένου λίπους στις καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να οφείλεται στην υψηλότερη LDL χοληστερόλη, επειδή η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης είναι υψηλή στους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πόσα κορεσμένα λιπαρά να καταναλώνουμε;

Η Δρ. Κέλλυ κατέληξε: «Συνιστούμε να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών και να λαμβάνετε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας ενέργειας από τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της μελέτης των διαφορετικών πηγών τροφίμων κορεσμένων λιπαρών κατά την εξέταση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι παρατηρήσεις δεν επηρεάστηκαν από διατροφικούς ή μη παράγοντες που δεν μετρήθηκαν».