Η απώλεια μιας μέτριας ποσότητας βάρους με υγιεινή διατροφή και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει ο εγκέφαλος νεότερος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια υπο-μελέτη που βασίστηκε στη μελέτη Dietary Intervention Randomized Controlled Trial Polyphenols Unprocessed Study (DIRECT-PLUS), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion εξέτασαν τις επιδράσεις της απώλειας βάρους στον εγκέφαλο μετά από 18μηνη διαιτητική παρέμβαση.

Η DIRECT–PLUS ήταν η πρώτη που εισήγαγε την ιδέα μιας πράσινης–μεσογειακής δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: 4 υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε καθημερινά

Η δίαιτα αυτή διαφέρει από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, επειδή περιέχει περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Η μελέτη

Σε αυτή την υπο-μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eLife, οι επιστήμονες εντόπισαν 102 συμμετέχοντες με παχυσαρκία από την DIRECT-PLUS.

Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως γυναίκες και έτρωγαν μια συγκεκριμένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν ομάδα ελέγχου χωρίς διατροφική παρέμβαση για σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Μετά από 18 μήνες δίαιτας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου τους ήταν σχεδόν εννέα μήνες νεότερη μετά από απώλεια σωματικού βάρους κατά 1%.

Επιπλέον, η νεότερη ηλικία του εγκεφάλου σχετιζόταν με μειωμένο ηπατικό λίπος και ένζυμα. Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, σύνδεση μεταξύ της βραδύτερης γήρανσης του εγκεφάλου και της χαμηλότερης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκών και ποτών.

«Μας ενθάρρυνε η διαπίστωση ότι ακόμη και μια απώλεια βάρους της τάξης του 1% ήταν αρκετή για να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου», τονίζει καθηγήτρια Γκάλια Αβιντάν του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκών και ποτών, για τη διατήρηση της υγείας και της νεότητας του εγκεφάλου», προσθέτει ο Γκίντον Λεβάκοφ, από το Τμήμα Γνωστικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Ben-Gurion.

Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι οι διατροφικές αλλαγές για την απώλεια βάρους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον εγκέφαλο.