Η υπερβολική κούραση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου ή ένα κοινό κρυολόγημα. Μπορεί όμως επίσης να προκληθεί από υποκείμενες παθήσεις υγείας, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσετε χωρίς αναβολή με το γιατρό σας.

Ως εκ τούτου, η κόπωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή αλλά μπορεί να χρίζει και κάποιας θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, για να την αντιμετωπίσετε είναι σημαντικό να εντοπίσετε τι είναι εκείνο που την προκαλεί.

Διαβάστε επίσης: Ομορφιά και υγεία: Τι σημαίνουν τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας;

Πιθανοί λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κουρασμένοι

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή συνολική υγεία μας.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα εκτελεί μια σειρά από σημαντικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης και της αναγέννησης των κυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν νιώθοντας ανανεωμένοι, σε εγρήγορση και γεμάτοι ενέργεια μετά από έναν ποιοτικό νυχτερινό ύπνο.

Φροντίστε λοιπόν να απολαμβάνετε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές κάθε βράδυ.

Έχετε έλλειψη σε βασικά, θρεπτικά συστατικά

Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν κοιμάστε περισσότερες από 7 ώρες τη νύχτα.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με τρόφιμα που περιέχουν:

  • Σίδηρο (κόκκινο κρέας, οστρακοειδή, πουλερικά, ψάρια, φασόλια, δημητριακά).
  • Ιώδιο (ψάρια, γαλακτοκομικά, γαλοπούλα, αυγά).
  • Βιταμίνη B12 (οστρακοειδή, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Ασβέστιο (ψάρια χωρίς κόκαλα, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι και λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο).
  • Βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο, κρόκοι αυγών, δημητριακά).
  • Μαγνήσιο (δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
  • Βιταμίνη Β9 (φασόλια, φιστίκια, ηλιόσποροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
  • Βιταμίνη Α (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά- ιδιαίτερα καρότα και γλυκοπατάτες).

 

Είστε αγχωμενοι

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει κόπωση και να μειώσει τη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

Δώστε προτεραιότητα στο χρόνο με και για τον εαυτό σας και προσπαθήστε να κάνετε περισσότερα πράγματα που σας ευχαριστούν, από το να αφιερώσετε μια Κυριακή στο χόμπι και στα αγαπημένα σας πρόσωπα, μέχρι να κάνετε μια 10λεπτη βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς σας κάθε πρωί.

Καταναλώνετε πολλή καφεΐνη

Αν και τα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να δώσουν μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, η υπερβολική εξάρτηση από αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ακόμα πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα κόπωσης το πρωί οδηγεί πολλούς στο να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, η οποία με τη σειρά της βλάπτει τον κύκλο του ύπνου, καταλήγοντας πάλι σε κόπωση. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη ανησυχία τη νύχτα, αϋπνία και κατά συνέπεια υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βέβαια, η επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο ποικίλλει από οργανισμό σε οργανισμό και κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους. Εάν θεωρείτε πως αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου λόγω των ροφημάτων με καφεΐνη, δοκιμάστε να τα περιορίσετε για να διαπιστώσετε εάν αυτό θα σας βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

Δεν ενυδατώνεστε αρκετά

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και σε μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Στην πραγματικότητα, η αφυδάτωση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των κύκλων του ύπνου.

*Μην ξεχνάτε

Πολλές ιατρικές παθήσεις συνδέονται με την κόπωση, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η νεφρική νόσος,  ο διαβήτης.

Εάν νιώθετε μόνιμα κουρασμένοι είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να υποβληθείτε στις κατάλληλες εξετάσεις και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.