Ο διαβήτης είναι μια ιατρική πάθηση που επηρεάζει περίπου 422 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ενώ χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ή σακχάρου στο αίμα), οι επιπτώσεις του διαβήτη δεν σταματούν εκεί.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλά άλλα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, που συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή επηρεάζονται και αυξάνουν τον κίνδυνο τύφλωσης ή απώλειας όρασης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί με «τρώνε» τα μάτια μου;

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα στο περιοδικό JAMA Ophthalmology δείχνουν ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις πιθανόν να είναι λανθασμένες και ότι ο επιπολασμός της συγκεκριμένης πάθησης είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι ερευνητές.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Σύστημα Παρακολούθησης Οράσεως και Υγείας Οφθαλμών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καθώς και δεδομένα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Για το 2021, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι περίπου 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτό αποτελεί το 26,43% όλων των ατόμων που έχουν διαβήτη.

Από τα 9,6 εκατομμύρια άτομα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, υπολογίζουν ότι περίπου το 5%, ή 1,84 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν απειλητικές για την όραση μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την όραση

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Σε άτομα χωρίς διαβήτη, όταν το σώμα διασπά την τροφή, μετατρέπει μέρος της σε ζάχαρη ή γλυκόζη. Αυτή η γλυκόζη στη συνέχεια απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και το πάγκρεας δημιουργεί ινσουλίνη για να ρυθμίσει την ποσότητα σακχάρου που υπάρχει στο σώμα.

Ωστόσο, σε άτομα με διαβήτη, το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη ή σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά στο σώμα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, ακόμα και απώλειας όρασης.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά ή μη ελεγχόμενα, μπορεί να βλάψουν τα μάτια, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που πηγαίνουν στον αμφιβληστροειδή του ματιού μπορεί να διογκωθούν ενώ μπορεί να προκληθούν μικροανευρύσματα ή αιμορραγίες.

Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια της πάθησης

Επιπλοκές όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και με καλά ελεγχόμενο διαβήτη μετά από δεκαετίες. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι ανεξέλεγκτα.

Συχνά, στα αρχικά στάδια, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα αφού οι πρώιμες αλλαγές δεν επηρεάζουν την όραση. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν τα άτομα με διαβήτη να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να διασφαλίσουν την όρασή τους.