Η στάση κόμπρα, γνωστή και ως Bhujangasana, είναι μία από τις ωφέλιμες asanas (στάσεις) της yoga, καθώς όχι μόνο μπορείτε να τεντώσετε το στήθος σας όταν την εκτελείτε αλλά ταυτόχρονα δυναμώνετε τους μυς σας γύρω από την σπονδυλική σας στήλη κι εκτονώνετε την ένταση που τείνει να συσσωρεύεται στην μέση σας.

Πώς ανακουφίζει από την πίεση στην μέση

Εκτελώντας την συγκεκριμένη στάση μπορείτε να ζεστάνετε τους ώμους αλλά και τον αυχένα σας ενώ δυναμώνετε και τους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Ακριβώς επειδή τεντώνετε την πλάτη σας διατείνοντας τον θώρακα, προάγει την καλή στάση του σώματος και εξουδετερώνει ορισμένες από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, όπως οι «στρογγυλεμένοι προς τα μπροστά ώμοι».

Διαβάστε επίσης: Φλεγμονή: Γιατί την μειώνει η γυμναστική;

Επιπλέον συμβάλλει στην ανακούφιση της πίεσης από το ισχιακό νεύρο, απελευθερώνοντας από ενοχλήσεις στην μέση.

Εάν δεν εμφανίζεται προβλήματα στην μέση και μπορείτε να ξαπλώσετε μπρούμυτα, τότε πιθανότατα μπορείτε να την κάνετε, ακόμα και αν είστε αρχάριοι.

Ωστόσο, δεν συνιστάται εάν είστε έγκυος, είχατε πρόσφατη επέμβαση στην κοιλιά ή έχετε τραυματισμό στην μέση ή την σπονδυλική σας στήλη.

Πώς θα την εκτελέσετε

Οι οδηγίες για να την εκτελέσετε σωστά, περιλαμβάνουν:

  • Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια σας τεντωμένα πίσω και ανοιχτά στο πλάτος των γοφών (ή ελαφρώς πιο ανοιχτά εάν η πλάτη σας είναι ευαίσθητη).
  • Φέρτε τα χέρια σας πίσω έτσι ώστε οι αντίχειρές σας να ευθυγραμμίζονται με το θώρακα σας και ακουμπήστε τα στο έδαφος.
  • Ακουμπήστε τους αγκώνες σας στο πλάγια του σώματός σας και πιέστε τις κορυφές των ποδιών προς τα κάτω. Τα γόνατά σας μπορεί να σηκωθούν από το έδαφος.
  • Εκπνεύστε για να δεσμεύσετε τους κοιλιακούς σας μύες και σηκώστε το στήθος σας. Για να στηρίξετε την ανύψωσή σας στηριχθείτε στους γοφούς, το ηβικό οστό και τις κορυφές των ποδιών σας που παραμένουν στο έδαφος.
  • Πιέστε απαλά στα χέρια σας προς τα κάτω για να ανασηκώσετε το στήθος σας προς τα εμπρός, ρίχνοντας τους ώμους σας προς τα πίσω.
  • Σηκώστε και επιμηκύνετε τον αυχένα σας κοιτάζοντας προς τα κάτω και λίγο μακριά. Κρατήστε τον αυχένα σας ουδέτερο.
  • Αναπνεύστε παραμένοντας στην στάση για τρεις έως και πέντε αναπνοές ή για 15 έως 30 δεύτερα. Εάν είστε αρχάριοι, κρατήστε την για δύο αναπνοές ή όσο αντέχετε.

Για παραπάνω λεπτομέρειες αναφορικά με την τεχνική μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί: