Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος στο έντερο ή στην αποκατάσταση πληθυσμών «καλών βακτηρίων» μετά από την έντονη χρήση αντιβιοτικών. Αλλά τώρα, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική στρατηγική θεραπείας για ορισμένες εντερικές ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn.

Ερευνητές από το American Chemical Society ανέπτυξαν ένα σύστημα χορήγησης μικρογέλης με προβιοτικά, που διατηρεί τα «καλά» βακτήρια ενώ παράλληλα «διώχνει» τα επιβλαβή. Το σύστημα φάνηκε να αντιμετωπίζει την εντερική φλεγμονή σε πειραματόζωα, χωρίς παρενέργειες.

Προβιοτικά για έντερο απαλλαγμένο από παθήσεις

Στο πεπτικό σύστημα, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία βακτηριακών πληθυσμών. Όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να καταλάβουν το παχύ έντερο, προκαλώντας πρήξιμο ή κολίτιδα.

Διαβάστε επίσης: Υγιές έντερο με γιαούρτι: Με τι να το συνδυάσετε για μέγιστα οφέλη

Ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της νόσου του Crohn, περιλαμβάνουν χρόνια κολίτιδα και επί του παρόντος απαιτούν ανοσοκατασταλτικά για τη θεραπεία τους.

Μια εναλλακτική στρατηγική είναι η χορήγηση ωφέλιμων βακτηρίων, τα γνωστά προβιοτικά, που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

Αλλά για να φτάσουν στο παχύ έντερο, πρέπει πρώτα να περάσουν από το οξύ του στομάχου, να μην απομακρυνθούν και τελικά να «πολεμήσουν» ενάντια στα πολυάριθμα εισβάλλοντα βακτήρια.

Για να δημιουργήσουν το σύστημά τους, οι ερευνητές συνδύασαν αλγινικό νάτριο, βολφράμιο και νανοσωματίδια που περιέχουν ασβέστιο σε μικρές, σφαιρικές μικρογέλες και στη συνέχεια τα επικάλυψαν με ευεργετικά, προβιοτικά βακτήρια.

Ειδικό τζελ δημιούργησαν οι ερευνητές

Τα σφαιρίδια από τζελ προστάτευαν τα βακτήρια καθώς περνούσαν από το στομάχι και αύξησαν τον χρόνο κατακράτησης τους στο παχύ έντερο.

Σε πειράματα σε μοντέλο κολίτιδας σε ποντίκια, το σύστημα επέτρεψε στα προβιοτικά να πολλαπλασιαστούν στο έντερο χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον τα ποντίκια δεν εμφάνισαν πολλά από τα χαρακτηριστικά της κολίτιδας, όπως κατεστραμμένο εντερικό φραγμό, δείχνοντας ότι το σύστημα χορήγησης θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη στρατηγική θεραπείας.

Αν και οι ερευνητές θέλουν επίσης να δοκιμάσουν την χρησιμότητά του σε πιο προηγμένα προκλινικά μοντέλα, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει μια νέα προοπτική στις θεραπείες που χρησιμοποιούν προβιοτικά.