Ίσως θα έχετε ήδη ακούσει πως οι πνευματικές και οι σωματικές δραστηριότητες μπορούν να προστατεύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας από τη γνωστική έκπτωση μεγαλώνοντας. Υπάρχει όμως περίπτωση ένα από τα δύο να… υπερτερεί; Μπορούμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας «δυνατό» δίνοντας έμφαση σε μία μόνο από αυτού του είδους τις δραστηριότητες;

Πολλές μελέτες προσπάθησαν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ας δούμε πού κατέληξαν.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή: Μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης

Οι ερευνητές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Internal Medicine», συγκέντρωσαν 126 ηλικιωμένους που ένιωθαν ότι η μνήμη και οι δεξιότητες της σκέψης τους είχαν αρχίσει να φθίνουν και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες.

Σε όλους ζητήθηκε να κάνουν μια ώρα νοητική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα και μια ώρα σωματική αντίστοιχα. Αυτό που διέφερε ήταν οι εντάσεις αυτών των δραστηριοτήτων:

  • Ομάδα 1: Εντατική εργασία στον υπολογιστή συν αερόμπικ
  • Ομάδα 2: Εντατική εργασία στον υπολογιστή συν ελαφρές διατάσεις και τόνωση
  • Ομάδα 3: Παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο και αερόμπικ
  • Ομάδα 4: Παρακολούθηση εκπαιδευτικών DVD και ελαφρύ τέντωμα και τόνωση

Μετά από 12 εβδομάδες παρακολούθησης των ομάδων, οι βαθμολογίες στα τεστ νοητικής- γνωστικής αξιολόγησης βελτιώθηκαν για όλα τα άτομα ανεξαιρέτως.

Οι ερευνητές κατέληξαν εντέλει στο συμπέρασμα ότι, ως προς την τόνωση του εγκεφάλου, η συχνότητα της δραστηριότητας είναι πιο σημαντική από το είδος και την έντασή της.

Η σύνδεση της σωματικής άσκησης και του εγκεφάλου

Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα ηλικίας 70 ετών που δημοσιεύτηκε στο «Neurology» έδειξε ότι όσοι ασκούνταν περισσότερο παρουσίασαν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες λευκής ουσίας, που μπορεί να είναι σημάδια άνοιας.

Τα άτομα που ασχολούνταν περισσότερο με πνευματικές δραστηριότητες και λιγότερο με τη σωματική άσκηση ωστόσο, παρουσίασαν μεγαλύτερη συρρίκνωση και εγκεφαλικές βλάβες.

Ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Stroke» έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που ασκούνταν τακτικά μείωσαν τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%.

Συμπερασματικά λοιπόν, ως προς τη σωματική άσκηση, εάν είναι σε τακτική βάση φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει τον όγκο των περιοχών του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη και τη σκέψη, προστατεύοντάς μας από την άνοια.

Η σύνδεση της πνευματικής άσκησης και του εγκεφάλου

Η πνευματική δραστηριότητα από μόνη της μπορεί από την άλλη επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλο.

Σε μια μελέτη του 2012 που επίσης δημοσιεύτηκε στο «Neurology», οι ερευνητές ανακάλυψαν μια άμεση σχέση μεταξύ της συχνότητας της γνωστικής- πνευματικής δραστηριότητας, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το να παίζει κανείς σκάκι, και του επιπέδου της γνωστικής λειτουργίας.

Επιπλέον, ακόμη μία μελέτη διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός ή η εξάσκηση ενός αγαπημένου χόμπι μπορεί να προάγει τη γνωστική υγεία μεγαλώνοντας.

*Εν κατακλείδι

Είναι σημαντικό να εντάξουμε στη ζωή μας τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική δραστηριότητα για «δυνατό» μυαλό μακροπρόθεσμα, εφόσον πολλές έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη και των δύο. Επομένως, ως προς το αρχικό ερώτημα: Να λύσετε ένα σταυρόλεξο ή να πάτε μια βόλτα με τα πόδια, τι λέτε σήμερα να κάνετε έναν… έξυπνο συνδυασμό;