Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ως προς την προσπάθεια απώλειας βάρους, ορισμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά σύμμαχό μας, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Πώς γίνεται αυτό;

Ορισμένα τρόφιμα καταναλώνουν κατά την πέψη τους υψηλή ποσότητα θερμίδων. Αφαιρούν δηλαδή περισσότερες θερμίδες από όσες προσφέρουν. Σαν αποτέλεσμα, προκαλείται αύξηση του μεταβολισμού και καύση του λίπους. Σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων ανήκουν και τα φρούτα.

Διαβάστε επίσης: Ποια τρόφιμα μας γερνούν πρόωρα;

Επιπλέον, καταναλώνοντας φυτικές ίνες, αυξάνονται στον οργανισμό μας τα επίπεδα κορεσμού. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής συνεπάγεται μειωμένη συνολικά πρόσληψη θερμίδων άρα και μειωμένη εναπόθεση λίπους στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, σύμφωνα με έρευνα στην οποία διαπιστώθηκε πως τα άτομα που αύξησαν κατά 10 γραμμάρια την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή τους, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά μειώθηκε κατά 3.7%.

Κατά κύριο λόγο, καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Προκειμένου λοιπόν να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες που καταναλώνουμε θα πρέπει το κάθε μας κύριο γεύμα να συνοδεύεται πάντα από σαλάτα και ως ενδιάμεσο σνακ, να επιλέγουμε ένα φρούτο.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα φρούτα που μπορούν να μας βοηθήσουν να «κάψουμε» το περιττό λίπος και να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας.

7 φρούτα που μας κρατούν fit και φυσικά υγιείς

Όλα τα φρούτα μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά αν στοχεύουμε στη μείωση του βάρους μας, τα παρακάτω… ξεχωρίζουν:

#1 Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα, δεν κάνει μόνο το γιατρό πέρα. Κάνει και τα περιττά κιλά.

Τα μήλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και νάτριο και δεν περιέχουν λίπη, επομένως η κατανάλωσή τους είναι ιδανική αν επιδιώκουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Τα μήλα είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών και όταν τα καταναλώνουμε μας χορταίνουν ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτά βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής πριν από την προπόνηση.

Τα μήλα περιέχουν επίσης πηκτίνη, ένα συστατικό που είναι μεταξύ άλλων διουρητικό καθώς και αμινοξέα που βοηθούν στην πέψη.

#2 Φράουλες

Οι φράουλες είναι ιδανικές για την απώλεια βάρους καθώς έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν πολύ νερό και ίνες, βελτιώνοντας έτσι την πέψη και βοηθώντας στην ισορροπία του ουρικού οξέος. Μπορούν επομένως να επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και ως γνωστόν, ένα σώμα με γρήγορο μεταβολικό ρυθμό καίει περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν είναι σε ηρεμία.

Επιπλέον, αυτό το νόστιμο φρούτο δεν περιέχει λίπος και είναι «φορτωμένο» με αντιοξειδωτικά που διατηρούν σε υγιή ισορροπία τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

Μπορείτε να φτιάξετε smoothies φρούτων για πρωινό με φράουλες και γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή να τις καταναλώσετε ως σνακ μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, οι φράουλες μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε πολλές υγιεινές και νόστιμες συνταγές.

#3 Αβοκάντο

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά, τα αβοκάντο μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους.

Είναι πλούσια σε υγιή λίπη που κάνουν το μεταβολισμό να λειτουργεί πιο γρήγορα και βοηθούν στην καύση του σωματικού λίπους. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας, να μειώσει την όρεξη και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται επιπλέον καύσιμο για άμεση απόδοση ενέργειας.

Τα αβοκάντο μπορούν να καταναλωθούν ως υποκατάστατο του βουτύρου στο ψωμί και το τοστ ή σε σαλάτες, smoothies και σάλτσες.

#4 Γκρέιπφρουτ

Θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά διαιτητικά φρούτα βοηθώντας στη μείωση του λίπους και της χοληστερίνης κυρίως χάρη στην πηκτίνη, τον πολυσακχαρίτη που περιέχεται όπως είπαμε στα μήλα αλλά και τα αχλάδια.

Το γκρέιπφρουτ έχει αποτοξινωτική δύναμη που επηρεάζει θετικά την απώλεια βάρους. Επίσης, συνδέεται σύμφωνα με μελέτες, με υψηλή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο, δεν περιέχει καθόλου λίπος και νάτριο ενώ οι φυσικοί γαλακτωματοποιητές καταπολεμούν το λίπος διασπώντας το σε μικρότερα σωματίδια. Βοηθά επιπλέον στον καθαρισμό του ήπατος, το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για την επεξεργασία των λιπών.

Καταναλώστε ένα χυμό με γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι το πρωί. Όχι μόνο θα αισθάνεστε χορτάτοι με ελάχιστη ποσότητα θερμίδων, αλλά κατά την πέψη του, το σώμα σας θα καταναλώσει περισσότερες θερμίδες από όσες έλαβε.

#5 Καρύδα

Η καρύδα ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό του ήπατος λόγω της παρουσίας κορεσμένων λιπαρών οξέων (MCFAs) με αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί πολύ καλύτερα, γεγονός που βοηθά στο να καίμε μεγάλο αριθμό θερμίδων. Αυτά τα οφέλη λαμβάνονται τόσο από τη φυσική καρύδα όσο και από την τριμμένη και το γάλα καρύδας.

Η καρύδα επίσης περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

#6 Κεράσια

Τα κεράσια αποτελούν φυτική πηγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό για μόνιμη απώλεια βάρους έχει να κάνει με τη ρύθμιση της πείνας και του ρυθμού του ύπνου, την καύση του λίπους και την αποφυγή της λιγούρας. Όταν το βιολογικό ρολόι απορρυθμίζεται, λαμβάνει λανθασμένα μηνύματα με αποτέλεσμα να τείνει να καταναλώνει ανθυγιεινές τροφές. Ένα φρούτο που μπορεί να συμβάλει στην ισορροπία ύπνου και πείνας είναι τα κεράσια.

Όπως και άλλα σκούρα μούρα (βατόμουρα , μούρα acai , μαύρες σταφίδες), τα κεράσια θα τονώσουν την ενέργειά σας, ικανοποιώντας παράλληλα την ανάγκη σας για κάτι γλυκό και παράλληλα υγιεινό.

#7 Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος ενώ το κάλιο που περιέχουν προωθεί την ανάπτυξη των μυών και ως εκ τούτου την απώλεια λίπους.

Αν και διαθέτουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με πολλά άλλα φρούτα, είναι πολύ θρεπτικές καθώς μας προσφέρουν μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β6 και C.

Επιπλέον, και οι μπανάνες χαρακτηρίζονται από χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση του βάρους μας.