Ο καρδιακός σας ρυθμός αλλάζει από λεπτό σε λεπτό. Αυτό εξαρτάται από το αν είστε όρθιοι ή ξαπλωμένοι, αν κινείστε ή κάθεστε ακίνητοι, αν είστε αγχωμένοι ή χαλαροί. Όταν κάθεστε ήσυχα, η καρδιά σας χτυπά πιο αργά και σταθερά.

Το σύνηθες εύρος για τον καρδιακό παλμό σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται μεταξύ 60 και 90 παλμών ανά λεπτό.

Πάνω από 90 θεωρείται υψηλός. Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας σας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για καρδιακό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή: Μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο

Παράγοντες που επηρεάζουν – αυξάνουν ή μειώνουν – τον καρδιακό παλμό ηρεμίας σας είναι τα γονίδια, η γήρανση, το άγχος, οι ορμόνες, η άσκηση, κάποια φάρμακα και ιατρικές καταστάσεις.

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας;

Ερευνητές από τη Νορβηγία δημοσίευσαν στο JAMA τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που εξέταζε τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σε διάστημα 10 ετών.  Οι συμμετέχοντες των οποίων οι καρδιακοί παλμοί ηρεμίας αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 15, είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σε μια άλλη μελέτη πάνω από 129.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας και των καρδιακών προσβολών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τους υψηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας (πάνω από 76 παλμούς ανά λεπτό) είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με εκείνες με 62 παλμούς ανά λεπτό ή λιγότερο.

Πώς μετράμε τον καρδιακό παλμό ηρεμίας;

Πιέστε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας μαζί στον καρπό σας για να εντοπίσετε τον παλμό. Αν πιέσετε πολύ δυνατά, μπορεί να καταστείλετε τον σφυγμό.

Μπορείτε να πάρετε μια αρκετά ακριβή μέτρηση μετρώντας τον αριθμό των παλμών σε 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό αυτό επί τέσσερα.

Η καλύτερη στιγμή για να μετρήσετε τους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας σας είναι πρωί–πρωί, ακόμη και πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Μην μετρήσετε τους παλμούς σας μέσα σε μία έως δύο ώρες μετά την άσκηση ή ένα αγχωτικό γεγονός. Ο καρδιακός σας παλμός μπορεί να παραμείνει αυξημένος μετά από έντονες δραστηριότητες.

Πώς μπορείτε να ελαττώσετε τους παλμούς ηρεμίας;

Ασκηθείτε περισσότερο. Όταν κάνετε έναν γρήγορο περίπατο, κολυμπάτε ή κάνετε ποδήλατο, η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και για λίγο μετά. Αλλά η καθημερινή άσκηση επιβραδύνει σταδιακά τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.

Μειώστε το στρες. Ο διαλογισμός, το τάι τσι και άλλες τεχνικές αντιμετώπισης του στρες μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας με την πάροδο του χρόνου.

Κόψτε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας, αλλά η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να τους μειώσει ξανά.

Χάστε βάρος, εάν είναι απαραίτητο. Όσο αυξάνετε το βάρος σας, τόσο περισσότερο πρέπει να εργάζεται η καρδιά σας για να τροφοδοτήσει το σώμα σας με αίμα. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ενός αυξημένου καρδιακού ρυθμού ηρεμίας.