Μόλις φάγατε και η κοιλιά σας ήδη γουργουρίζει και διαμαρτύρεται. Νιώθετε ότι όσο και να φάτε, δεν χορταίνετε. Μην βιάζεστε να κατηγορήσετε το στομάχι σας, μπορεί να φταίει ο εγκέφαλός σας και μια κατάσταση γνωστή ως «εγκεφαλική πείνα».

Αυτό συμβαίνει όταν διαταράσσεται η σηματοδότηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας, καθιστώντας δύσκολο για το σώμα σας να αναγνωρίσει πότε έχει καναλώσει αρκετό φαγητό.

Διαβάστε επίσης: Μέτρηση θερμίδων VS αίσθημα κορεσμού: Πού να εστιάσουμε για να χάσουμε βάρος;

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παγιδευτείτε σε έναν φαύλο κύκλο αύξησης βάρους και ακόρεστης πείνας. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό συμβαίνει λόγω γενετικής ή και παχυσαρκίας.

Εγκέφαλος και πείνα

Το γονίδιο του υποδοχέα ντοπαμίνης D4 είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη διατροφική συμπεριφορά και το σωματικό βάρος.

Σε ορισμένους ανθρώπους, αυτό δεν επιτρέπει τη φυσιολογική απελευθέρωση ντοπαμίνης σε απόκριση σε πράγματα που τυπικά θα την αύξαναν, συμπεριλαμβανομένης της τροφής. Γεγονός που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν θα έχουν το ίδιο συναίσθημα ευχαρίστησης που θα βίωναν κανονικά με το φαγητό.

Για όσους έχουν τη γενετική προδιάθεση για μη φυσιολογική σηματοδότηση της ντοπαμίνης, ένα έναυσμα είναι αρκετό για να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής.

Παράλληλα, η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει μόνιμα την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα σήματα κορεσμού.

Όταν τρώμε, το έντερο μεταδίδει σήματα στον εγκέφαλό μας που «ανακοινώνουν» την παρουσία θρεπτικών συστατικών. Η ικανότητα του εγκεφάλου να ανταποκρίνεται σε αυτά τα σήματα μειώνεται σημαντικά με την παχυσαρκία.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν κάποιος χάσει το περιττό βάρος, τα σήματα του εγκεφάλου μπορεί να μην αποκατασταθούν.

Οι μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο φαγητό συμβάλουν στην υψηλή πρόσληψη θερμίδων. Ταυτόχρονα, μπορεί να ευθύνονται και για την επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους μετά από δίαιτα.

Γι’ αυτό και μερικές φορές η διατήρηση του βάρους μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη υπόθεση με την απώλεια.