Το φαγητό είναι καύσιμο, ειδικά όταν πρόκειται να έχετε αρκετή ενέργεια για γυμναστική. Οι θερμίδες είναι ενέργεια για το σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται συνήθως να τρώτε κάτι πριν την άσκηση.

Όμως, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα αν προπονηθείτε αμέσως μετά το γεύμα.

Είναι πιθανό ότι το να τρώτε ακριβώς πριν από τη γυμναστική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι. Και το να τρώτε πολύ νωρίς μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε υποτονικοί και μη παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Τι μπορείτε να κάνετε όταν δεν έχετε χρόνο

Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ των δύο και το σωστό σνακ μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας μέτριας και μιας εξαιρετικής προπόνησης.

Τι πρέπει να τρώτε πριν τη γυμναστική;

Το τι ακριβώς επιλέγετε ως γεύμα πριν από την προπόνηση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για μια καλή προπόνηση όσο και το πότε τρώτε.

Ένας απλός υδατάνθρακας και μερικά σάκχαρα ταχείας δράσης θα σας δώσουν πιθανότατα την ενέργεια που αναζητάτε πριν από το γυμναστήριο, χωρίς να σας βαραίνουν. Σκεφτείτε φρούτα, λευκό ψωμί, δημητριακά, κουλούρια ή μέλι. Οι βαρύτεροι υδατάνθρακες, όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά, είναι καλύτερο να φυλάσσονται για μετά την προπόνησή σας.

Με την προπόνηση δύναμης, δεν πειράζει να ρίξετε μερικές πρωτεΐνες ή λίπη στη διατροφή σας. Το μόνο πράγμα από το οποίο πρέπει να μείνετε μακριά όμως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μην ξεχνάτε το νερό. Το πολύ ή το λίγο μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε υποτονικοί και ζυγισμένοι πριν από την προπόνηση. Το πολύ λίγο νερό και ηλεκτρολύτες είναι μια συνταγή για τη σύσπαση των μυών (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας), που οδηγεί σε κακή απόδοση, καθυστερημένη αποκατάσταση και αφυδάτωση.

Πότε πρέπει να τρώτε;

Μετά από ένα μικρό γεύμα ή σνακ: Αμέσως μετά

Αν φάγατε ένα μικρό γεύμα ή σνακ, όπως φρούτα ή μπάρα, μπορείτε να γυμναστείτε αμέσως μετά. Εκτός βέβαια αν σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Αυτό εξαρτάται απόλυτα από τις προσωπικές προτιμήσεις του σώματός σας.

Μετά από ένα κανονικό έως μεγάλο γεύμα: Περιμένετε 2-3 ώρες

Αν τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες για ενέργεια, θα ήταν καλό να περιμένε 2-3 ώρες. Αν η γυμναστική με γεμάτο στομάχι δεν σας ενοχλεί, μη διστάσετε να ανεβάσετε στροφές με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ανάλογα με το επίπεδο άνεσής σας, ειδικά αν σκοπεύετε να σηκώσετε βάρη.

Πριν από άσκηση υψηλής έντασης: Προχωρήστε με προσοχή

Αν είστε έτοιμοι για έντονη σωματική άσκηση, ίσως να θέλετε να καθυστερήσετε ένα μεγαλύτερο γεύμα. Ειδικά η άσκηση υψηλής έντασης συχνά απαιτεί μεγαλύτερη περίοδο αναμονής, ώστε ο οργανισμός να έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει την πέψη πριν από τη δραστηριότητα.

Ένα μικρό γεύμα 0 έως 60 λεπτά πριν, ή ένα κανονικό έως μεγάλο γεύμα 2-3 ώρες είναι ένας καλός κανόνας. Στο τέλος της ημέρας, δώστε προσοχή στο τι χρειάζεται το σώμα σας και πειραματιστείτε για να βρείτε τι σας τροφοδοτεί καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια μακράς άσκησης αντοχής: Πιθανόν κατά τη διάρκεια

Αν προπονείστε για έναν μαραθώνιο, ένα τρίαθλο ή οποιοδήποτε άλλο είδος αγώνα μεγάλης αντοχής, μπορεί να χρειαστείτε ακόμη και λίγο επιπλέον καύσιμο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, ανάλογα με την απόσταση της προπόνησής σας εκείνη την ημέρα.

Οι μεγαλύτερες αποστάσεις απαιτούν κάποιο είδος επιπλέον καυσίμου, συνήθως με τη μορφή υδατανθράκων. Συμβουλευτείτε έναν προπονητή για να υπολογίσετε ακριβώς πόσο πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας για μεγάλες αποστάσεις.