Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, που προάγουν τον κορεσμό αλλά μας προσφέρουν και ένα αίσθημα ικανοποίησης μέσω της ωραίας τους γεύσης, θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη προσέγγιση ως προς την προσπάθεια απώλειας βάρους,  σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Annals of Family Medicine».

Η μελέτη

Οι ερευνητές συνέκριναν τον αντίκτυπο δύο διατροφικών πλάνων σε 261 υπέρβαρους ενήλικες σε διάστημα 12 μηνών. Το ένα πλάνο περιελάμβανε την καταμέτρηση θερμίδων ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους απώλειας βάρους των συμμετεχόντων και το άλλο βασιζόταν σε συχνά υγιεινά πιάτα που ικανοποιούσαν το αίσθημα κορεσμού και τις γευστικές προτιμήσεις των συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης: Λίπος: Ποια φρούτα βοηθούν στο να το «κάψουμε»;

Τόσο τα άτομα που ακολούθησαν το πρώτο όσο και εκείνα που ακολούθησαν το δεύτερο πλάνο ανέφεραν στο τέλος μεγαλύτερη ευεξία και καλύτερη συνολικά ποιότητα ζωής. Η διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν πως η παραδοσιακή μέθοδος απώλειας βάρους μέσω της καταμέτρησης θερμίδων είχε βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα για κάποια άτομα σε σχέση με την πιο «χαλαρή» προσέγγιση που εστίασε σε υγιεινές αντικαταστάσεις.

Βεβαίως, απαιτείται περισσότερη έρευνα ως προς τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης για να καταλήξει κανείς στα επιθυμητά αποτελέσματα και στον έλεγχο τους βάρους του μακροπρόθεσμα αφού τείνει να είναι ένα προσωπικό ζήτημα που επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες.

*Εν κατακλείδι

Ίσως θα ήταν ωφέλιμο να προσεγγίσουμε το θέμα «κιλά» και «θερμίδες» με έναν πιο απλό τρόπο αντί αυτού της καθημερινής τους καταμέτρησης. Άλλωστε, η καταμέτρηση των ημερήσιων προσλήψεων θερμίδων μπορεί να καταλήξει να είναι μια αναβλητική διαδικασία αν λάβει κανείς υπόψιν πως προτεραιότητα συνήθως έχουν οι οικογενειακές, οι εργασιακές αλλά και άλλου είδους καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Όπως και να έχει, για μια υγιή απώλεια βάρους, είναι πάντα ωφέλιμο να:

  • Εστιάζετε σε λογικά μεγέθη μερίδων.
  • Τρώτε λιγότερο έξω.
  • Μην αφήνετε στα αρνητικά συναισθήματα να έχουν το πάνω χέρι.
  • Γυμνάζεστε σε τακτική βάση.
  • Μην κόβετε πολλές θερμίδες και απότομα.
  • Να κοιμάστε επαρκώς και χωρίς διακοπές, 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.