Ο θυρεοειδής σας, ο μικρός σε σχήμα πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στην βάση του λαιμού, είναι ένα μικροσκοπικό αλλά πανίσχυρο όργανο. Ενώ η βασική του λειτουργία είναι να ελέγχει τον μεταβολισμό σας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή, η πέψη, η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η γονιμότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για αυτό και η εύρυθμη λειτουργία του είναι τόσο σημαντική για την υγεία σας συνολικά. Και παρόλο που πολλοί παράγοντες μπορεί να τον επηρεάσουν, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Θυρεοειδής – Πώς θα καταλάβετε ότι υπολειτουργεί

Ένα από αυτά είναι να ξεκινάτε κάθε πρωί με τις σωστές συνήθειες, λέει η δρ Ντέινα Αντιμόλαμ, ενδοκρινολόγος και παθολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι τρεις καλύτερες περιλαμβάνουν:

#1 Προσθέστε γαλακτοκομικά στο πιάτο σας

Τα τρόφιμα που επιλέγετε να καταναλώνετε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με την δρ Ντέινα Αντιμόλαμ, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι, περιέχουν μια σειρά από μεταλλικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον θυρεοειδή, όπως σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο, που είναι σημαντικά για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

#2 Διαχειριστείτε το στρες

Το άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος και ο θυρεοειδής δεν αποτελεί εξαίρεση. Πράγματι, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Και εάν έχετε ήδη μια αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, όπως η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης και μειωμένα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνης), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medical Science Monitor.

Για να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή, ξεκινήστε τη μέρα σας με μια δραστηριότητα που καταπολεμά το στρες, όπως μια ήρεμη ροή γιόγκα ή μερικά λεπτά διαλογισμού.

#3 Αφιερώστε λίγο χρόνο στην γυμναστική

Μια τακτική ρουτίνα άσκησης προάγει τη συνολική υγεία, βοηθώντας όλα τα συστήματα του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας – να λειτουργούν βέλτιστα.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος. Στην πραγματικότητα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, και αυξάνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που βελτιώνουν την διάθεσή μας.

Και, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μείωση του στρες είναι θεμελιώδης για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς.