Καλοκαίρι σημαίνει ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον καυτό ήλιο. Κι ενώ γνωρίζουμε για τις βλαβερές του ακτίνες, UVA και UVB, όταν φοράμε και ανανεώνουμε τακτικά το αντηλιακό μας, αποφεύγοντας την έκθεση τις ώρες της ημέρας που είναι πιο δυνατός δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Σε μικρές ποσότητες, ειδικά νωρίς το πρωί, το φως του ήλιου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για κάθε πτυχή της υγείας μας.

Πόση έκθεση είναι αρκετή;

Η απάντηση μπορεί να διαφέρει για τον καθένα. Εξαρτάται από τον τόνο του δέρματός σας, την ηλικία, το ιστορικό υγείας, τη διατροφή και τον τόπο διαμονής σας.

Διαβάστε επίσης: Ήλιος: Μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και εξανθήματα στο δέρμα μας;

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί αναφέρουν ότι 5 έως 15 λεπτά (εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα) και έως 30 λεπτά (εάν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα) είναι αρκετά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του φυσικού φωτός χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας.

Πώς ωφελεί την υγεία;

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του ήλιου για την ευεξία μας περιλαμβάνουν:

Βιταμίνη D

Οι ακτίνες UV του ήλιου βοηθούν το σώμα σας να παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D, που είναι σημαντική για τα οστά, τα κύτταρα του αίματος και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Συμβάλλει επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Καλύτερος ύπνος

Το φυσικό φως σας βοηθά να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι. Ιδιαίτερα το φως του ήλιου νωρίς το πρωί φαίνεται να συμβάλλει στην πιο εύκολο και ποιοτικό βραδινό ύπνο.

Συναισθηματική ευεξία

Το φως του ήλιου συμβάλλει στην ενίσχυση της σεροτονίνης, που μας χαρίζει περισσότερη ενέργεια, βοηθώντας μας να είμαστε πιο ήρεμοι, θετικοί και συγκεντρωμένοι.

Do’s and dont’s πριν βγείτε στον ήλιο

Για να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας βόλτες ή τα μπάνια με ασφάλεια έχετε κατά νου:

#Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση

Οι πολλές ώρες έκθεσης στο ηλιακό φως χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαύματος αλλά και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον η επιδερμίδα σας μπορεί να γεράσει πρόωρα και να εμφανιστούν ρυτίδες αλλά και κηλίδες.

#Προστατέψτε (και) τα μάτια σας

Εκτός από αντηλιακό και καπέλο με φαρδύ γείσο, χρειάζεστε και γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στα μάτια σας. Ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μάτια σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όχι μόνο το καλοκαίρι, και οι ακτίνες μπορούν να περάσουν ακριβώς μέσα από τα σύννεφα.

#Αντηλιακό με SPF 15 ή μεγαλύτερο

Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 15 ή και περισσότερο, που προστατεύει περισσότερο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εφαρμόστε το περίπου τριάντα λεπτά πριν να βρείτε έξω και μην ξεχνάτε περιοχές όπως τα χείλη, τα αυτιά και ο λαιμός σας.

Μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε ανά περίπου δύο ώρες ενώ εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πρέπει να το ανανεώνετε συχνότερα. Προσπαθήστε να μείνετε σε σκιά, ειδικά τις ώρες από τις 10 π.μ. έως 4 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές.