Το τακτικό βούρτσισμα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εφάρμοζαν σωστή οδοντική υγιεινή – όπως τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα – είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τη μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Δόντια: Το βούρτσισμα μία φορά την ημέρα τα βλάπτει;

Η καλή στοματική υγιεινή μας χαρίζει πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό χαμόγελο… Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο συχνής μορφής άνοιας.

Από τι άλλο μας προστατεύει το βούρτσισμα των δοντιών;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tohoku επεσήμαναν ότι κοινές καταστάσεις όπως η απώλεια δοντιών και η ασθένεια των ούλων, μειώνουν τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, η μελέτη τους υποδεικνύει ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να βλάψουν περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τη σκέψη και τη μνήμη.

Το μάσημα διεγείρει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο κεφάλι, ευνοώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η απώλεια δοντιών, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πέρυσι, μια διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέγραψε 21% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε όσους είχαν κακή οδοντική υγιεινή.

Παράλληλα, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη νόσο των ούλων με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη χρόνια συστηματική φλεγμονή.

Τα νοσήματα του στόματος, με κύριους εκπροσώπους την τερηδόνα και την ουλίτιδα, επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η καλή στοματική φροντίδα είναι αναγκαία συνθήκη για τη συνολική μας υγείας, μια και μπορεί να επηρεάσει δεκάδες λειτουργίες του οργανισμού.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να αποτρέψει προβλήματα πριν να ξεκινήσουν ή να σας δώσει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα, εφόσον δεν παραλείπετε τα τακτικά σας check-up.