Εάν διαπιστώσετε ότι ο ύπνος σας μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με την εποχή, τότε δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή ανά εποχή μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεσή σας έως και την διάρκεια του ύπνου σας.

Το καλοκαίρι, ειδικότερα, η ποιότητα του ύπνου φαίνεται να μειώνεται μιας και οι μέρες είναι πιο μεγάλες, ο υδράργυρος ανεβαίνει και οι κοινωνικές συναναστροφές πολλαπλασιάζονται.

Γιατί «χαλάει» ο ύπνος μας το καλοκαίρι;

Περίπου 1 στους 3 ενήλικες, ή περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν κοιμούνται επαρκώς για την διατήρηση της ευημερίας τους. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί το καλοκαίρι εξαιτίας διάφορων παραγόντων, όπως:

Περισσότερες ώρες φωτός

Ο πιο πιθανός «ένοχος» πίσω από τα προβλήματα ύπνου των καλοκαιρινών μηνών είναι η επιπλέον έκθεση στο ηλιακό φως.  Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το επιπλέον φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης που παίζει βασικό ρόλο στο να ενημερώνει το σώμα σας ότι έχει έρθει η στιγμή να κοιμηθείτε.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά; Τι λέει η επιστήμη

Μπορεί επίσης να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας, ο οποίος ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η έκθεση στο φως αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει σε περισσότερα επεισόδια αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πιο υψηλές θερμοκρασίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας, μιας και είναι πιο δύσκολο αποκοιμηθείτε. Το σώμα σας κρυώνει φυσικά καθώς προετοιμάζεται για ύπνο, αλλά αν το σπίτι σας ή το δωμάτιό σας είναι πολύ ζεστό, είναι πιθανό να κοιμάστε λιγότερο.

Σε έρευνα αναφέρεται ότι ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκάλεσαν την απώλεια 44 ωρών ύπνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 11 νύχτες απώλειας ύπνου ανά άτομο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτές οι υψηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να «κλέψουν» 50 έως 58 ώρες ύπνου ανά άτομο κάθε χρόνο.

Ταξίδια και διακοπές

Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο πρόγραμμα ύπνου. Όχι μόνο είναι δύσκολο να κοιμηθείτε σε ένα άγνωστο μέρος, αλλά μπορεί να μείνετε έξω πιο αργά ή ακόμα και να αντιμετωπίσετε jet lag εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

Πώς θα τον ξαναβρείτε

Μερικές από τις πιο απλές αλλά αποτελεσματικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, περιλαμβάνουν:

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου (και επιμείνετε σε αυτήν)

Η σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης, ακόμα και κατά την διάρκεια των διακοπών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Για να βοηθήσετε το μυαλό και το σώμα σας να προετοιμαστούν κάθε βράδυ, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν όπως το να διαβάσετε το βιβλίο σας ή να ακούσετε την αγαπημένη σας χαλαρωτική playlist.

Παραμείνετε δραστήριοι κατά την διάρκεια της ημέρας

Παρόλο που η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία σας, το timing είναι εξίσου σημαντικό, ειδικά αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα ξεκουραστείτε το βράδυ.

Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να ασκηθείτε στον ήλιο νωρίς το πρωί. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση το βράδυ πριν τον ύπνο.