Εάν ξεχνάτε συχνά που βάλατε τα κλειδιά σας ή γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο, τότε έχει φτάσει η στιγμή να βελτιώσετε την διατροφή σας για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας και την λειτουργία του.

Πολλές είναι οι έρευνες που συνδέουν την διατροφή με την εγκεφαλική λειτουργία και όπως φαίνεται όσα τρώτε έχουν επίδραση στη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς ωφελούν τα μύρτιλα τον εγκέφαλό σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μερικά από τα οφέλη τους περιλαμβάνουν:

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Μια χούφτα μύρτιλα καθημερινά είναι ιδανικά για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή και νέο, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα γνωστά φλαβονοειδή.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: 6 τρόποι για να τον διατηρήσετε υγιή

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences​, οι ενώσεις στα μύρτιλα συνδέονται με μειωμένη γνωστική εξασθένιση και βελτιώσεις στην μνήμη.

Επιπλέον περιέχουν ανθοκυανίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

2. Είναι συνδεδεμένα με μικρότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Η δίαιτα MIND (παρέμβαση του συνδυασμού της Μεσογειακής και της δίαιτας DASH για Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση, στα αγγλικά Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) είναι ένα μείγμα της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, που πρόκειται για τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για την Διακοπή της Υπέρτασης (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο Alzheimer and Dementia, η αυστηρή τήρηση της δίαιτας MIND συσχετίστηκε με 53% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Ακόμα όμως και η μέτρια τήρησή της έχει οφέλη, μιας και συσχετίστηκε με 35% μειωμένο κίνδυνο.

Τα μύρτιλα είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ μιας και αποτελούν μέρος και των δύο διατροφικών πλάνων. Η δίαιτα MIND προτείνει συγκεκριμένα να τρώτε μύρτιλα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Πόσα είναι αρκετά;

Ενώ δεν είναι απαραίτητο να τρώτε μύρτιλα καθημερινά είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, που είναι εξίσου «πλούσια» σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που ευνοούν την εγκεφαλική λειτουργία.

Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα μύρτιλα στην διατροφή σας, τότε μία χούφτα την ημέρα είναι αρκετή, αναφέρουν οι ειδικοί. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition αναφέρει ότι μόνο ένα 1/3 φλιτζάνι μύρτιλα καθημερινά  — φρέσκα ή κατεψυγμένα — μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.