Ο ιδρώτας και η συσσώρευση ρύπων κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο πρόσωπο. Τι συμβαίνει όμως όταν το αίσθημα κνησμού γίνεται ιδιαίτερα επίμονο και δεν υποχωρεί;

Η ανακούφιση μπορεί να έρθει με διάφορους τρόπους, οι οποίοι εξαρτώνται από τον παράγοντα που σας προκαλεί την δυσφορία. «Υπάρχουν διάφορες αιτίες κνησμού στο πρόσωπο», λέει ο δρ. Μπρένταν Καμπ, δερματολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης: «Γιατί ξυπνάω με πρησμένο πρόσωπο»; Οι πιθανές αιτίες

Η ξηρή επιδερμίδα, η δερματίτιδα εξ επαφής, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το έκζεμα είναι μερικοί από τους πιο πιθανούς «ένοχους».

Γιατί έχω ερεθισμούς στο πρόσωπο;

#1 Ξηρότητα

Η ξηρότητα μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο τραχύ ή σφιχτό ενώ μπορεί και να «ξεφλουδίζει» ή να αισθάνεστε φαγούρα, χωρίς όμως να παρατηρούνται και εξανθήματα.

Fix It

Διαχειριστείτε το ξηρό, κνησμώδες δέρμα στο πρόσωπο κάνοντας μερικές προσαρμογές στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας. Μπορείτε να το αποκαταστήσετε με τη χρήση ήπιων καθαριστικών και ενυδατικών που περιέχουν κεραμίδια.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε καθαρισμό μια φορά την ημέρα ενώ μπορείτε να εφαρμόζετε την ενυδατική σας πρωί και βράδυ για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

#2 Έκζεμα

Το έκζεμα, μια φλεγμονώδης πάθηση, που προκαλεί ξηρότητα ή κνησμό στο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα συμπεριλαμβανομένου του προσώπου σας. «Συχνά εμφανίζεται με ξηρές, ροζ κηλίδες στο δέρμα», λέει ο δρ Μπρένταν Καμπ.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα σκληρά σαπούνια ή απορρυπαντικά, αρωματικά προϊόντα όπως και ξηρός μπορεί να εντείνουν την έξαρση των συμπτωμάτων σας.

Fix It

Εάν υποπτεύεστε ότι η ενόχλησή σας οφείλεται σε έκζεμα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση και να σας ενημερώσει για όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

#3 Δερματίτιδα εξ επαφής

Εάν ο κνησμός σας ξεκίνησε μετά τη χρήση ενός νέου καθαριστικού, σαπουνιού, λοσιόν ή καλλυντικού και συνοδεύεται από κόκκινο εξάνθημα, μπορεί να έχετε δερματίτιδα εξ επαφής.

«Μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ερεθισμού του δέρματος από ένα περιβαλλοντικό αλλεργιογόνο ή ένα συστατικό σε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος», όπως ένα συντηρητικό, ένα άρωμα ή μια βαφή, λέει ο δρ Μπρένταν Καμπ.

Fix It

Η δερματίτιδα εξ επαφής συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες μόλις αρχίσετε να αποφεύγετε τον ερεθιστικό παράγοντα. Εάν δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί την αντίδραση του δέρματός σας, αναζητήστε την βοήθεια του δερματολόγου σας.

#4 Ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα εκτός από ερυθρότητα και πόνο, μπορεί να προκαλέσει και κνησμό. «Η φλεγμονή στο δέρμα, η οποία εμφανίζεται ως ερυθρότητα, πρήξιμο, ζεστασιά στην αφή και πόνο, μπορεί να επηρεάσει τις επιφανειακές νευρικές ίνες, οι οποίες στέλνουν το σήμα της φαγούρας στον εγκέφαλο», εξηγεί ο δρ Μπρένταν Καμπ.

Fix it

Στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, προσπαθήστε να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας δροσερή και ενυδατωμένη. Εφαρμόστε ένα υγρό πανί στο πρόσωπό σας για 10 λεπτά τη φορά και στη συνέχεια εφαρμόστε μια σύνθεση αποκλειστικά σχεδιασμένη για φροντίδα μετά τον ήλιο (after sun).