Πολλές είναι οι τροφές που «κατηγορούμε» για την ημικρανία ή τον πονοκέφαλο: η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, τα εσπεριδοειδή και τα παλαιωμένα τυριά είναι μόνο μερικές. Ωστόσο, οι ειδικοί ακόμα αναζητούν νέα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την σύνδεση.

Αντί να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα, πλέον διερευνούν εάν οι δίαιτες γενικά μπορούν να επηρεάσουν πόσο συχνά αλλά σε ποια ένταση εμφανίζονται.

Διαβάστε επίσης: 8 σημάδια ότι η δίαιτα που κάνετε είναι λάθος

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών, οι δίαιτες που επικεντρώνονται σε φυτικές τροφές με χαμηλά λιπαρά φαίνεται να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της ημικρανίας.

Η δίαιτα MIND «ανακουφίζει» από τον πονοκέφαλο

Οι ερευνητές μελέτησαν αρχικά την δίαιτα Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) για να ανακαλύψουν πώς ωφελεί την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με Αλτσχάιμερ και παρόμοιες παθήσεις.

Βρήκαν ότι συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που συνδέονται και τα δύο με νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. Η δίαιτα MIND εστιάζει σε φυσικές φρέσκες τροφές και δίνει έμφαση στα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ περιορίζει τις ζωικές τροφές και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Τροφές που μπορείτε να ενσωματώσετε για να την ακολουθήσετε:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Λάχανο.
  • Καρότο.
  • Κόκκινες και πράσινες πιπεριές.
  • Όσπρια, όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια.
  • Αγγούρια.
  • Ντομάτες.
  • Μύρτιλα.
  • Ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, των καρυδιών, των φουντουκιών και των αμυγδάλων.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Ψάρι και κοτόπουλο.
  • Ελαιόλαδο.

Τροφές που είναι καλύτερο να αποφεύγετε:

  • Βούτυρο και άλλα ζωικά λιπαρά.
  • Τυρί.
  • Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.
  • Πρόχειρο φαγητό.
  • Τηγανιτά.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τη ζάχαρη και το αλεύρι, όπως μπισκότα και κέικ.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με την μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 266 γυναίκες αναφέρεται ότι όσο πιο προσεκτικά ακολουθήσαν την δίαιτα MIND τόσο πιο σύντομες, λιγότερο επώδυνες και συχνές ήταν οι ημικρανίες τους.

Οι γυναίκες που καταφέραν να ακολουθούν την δίαιτα MIND μακροπρόθεσμα, τρώγοντας τα περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και τα λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους.

Η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί, καθώς και τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, τους σπόρους και τα καρύδια μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Σειρά μελετών αναφέρει ότι τα άτομα που βιώνουν συχνές ημικρανίες έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.