Η λουτεΐνη είναι μια φυσική ένωση γνωστή και ως «βιταμίνη των ματιών», που την προσλαμβάνουμε μέσα από την διατροφή μας. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του οφθαλμικού ιστού από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί από το φως, λειτουργώντας σαν προστατευτικό φίλτρο.

Στον οργανισμό μας, βρίσκεται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, νεύρα), αλλά έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς.

Η ωχρά κηλίδα είναι το κιτρινωπό σημείο κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καθαρή, λεπτή κεντρική όραση.

Διαβάστε επίσης: Ανανάς: Η μοναδική πηγή ενός ιδιαίτερου ενζύμου

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη λουτεΐνης μπορεί να προλάβει την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την γήρανση. Παράλληλα, μπορεί και να αποτρέψει τον σχηματισμό του καταρράκτη. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα επίπεδα λουτεΐνης στα μάτια σας εξαρτώνται από τη διατροφική πρόσληψη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δηλαδή, το σώμα σας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του και πρέπει να την προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής.

Τι να βάλετε στην διατροφή σας για περισσότερη λουτεΐνη

Mπορείτε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης με μια διατροφή πλούσια σε σκούρα πράσινα ή κίτρινα/πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως μαϊντανό, σπανάκι, λάχανο, καλαμπόκι, από φιστίκια και κρόκο αυγού.

Η λουτεΐνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπερίληψη καλών λιπαρών, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως dressing σαλάτας με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει την απορρόφησή τους.

Παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης, ο κρόκος του αυγού είναι συνολικά καλύτερη πηγή λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Εάν ωστόσο, ανησυχείτε για την χοληστερίνη, μελέτη αναφέρει ότι οι ενήλικες που έτρωγαν ένα αυγό καθημερινά για 5 εβδομάδες αύξησαν τα επίπεδα λουτεΐνης κατά 26%, ενώ η ολική χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη, η HDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια δεν επηρεάστηκαν.