Σχεδόν κάθε συμβουλή ευεξίας πρόκειται για μια υπενθύμιση να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, μιας και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το μικροβίωμα του εντέρου, που φαίνεται να επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα. Ενώ οι φυτικές ίνες είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους, ορισμένοι μπορεί να χρειαστεί να τις αποφύγουν λόγω ευαισθησίας στο στομάχι.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσετε εντελώς τα λαχανικά από την διατροφή σας, εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία. Αντ’ αυτού μπορείτε να δοκιμάσετε εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και εξίσου υψηλή σε θρεπτικά συστατικά. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν:

Ποια λαχανικά να επιλέγετε εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι

Πατάτες

Η πατάτα είναι γνωστό αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες. Στην πραγματικότητα, μια μέτρια λευκή πατάτα χωρίς φλούδα περιέχει περίπου δύο γραμμάρια φυτικών ινών. Οι γλυκοπατάτες έχουν παρόμοιο επίπεδο όσον αφορά τις φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες.

Είτε τις απολαμβάνετε πολτοποιημένες, ψημένες ή βρασμένες, φροντίστε να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας για να ελαχιστοποιήσετε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σπανάκι

Το αγαπημένο λαχανικό του Popeye είναι ένα από τα λίγα φυλλώδη λαχανικά με τόσο χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με μόλις 0,8 γραμμάρια σε μισό φλιτζάνι ωμό σπανάκι. Παρά το γεγονός ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες, είναι καλή ιδέα να το μαγειρέψετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να το αφομοιώσει πιο εύκολα.

Ντομάτες

Αν και τεχνικά συγκαταλέγονται στα φρούτα, οι ντομάτες χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά ως λαχανικό στις περισσότερες συνταγές. Μια ακατέργαστη μέτρια ντομάτα περιέχει περίπου ένα γραμμάριο φυτικών ινών και αυτό είναι χωρίς να αφαιρεθεί η φλούδα και οι σπόροι της, αν και, συνιστάται να το κάνετε.

Καρότα

Ένα άλλο γευστικό και τραγανό λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι το καρότο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους καρότο θα βρείτε περίπου δύο γραμμάρια φυτικών ινών. Τα αποφλοιωμένα και μαγειρεμένα καρότα μπορούν εύκολα να αφομοιωθούν και να αποφύγετε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τις φυτικές ίνες.