Εδώ και καιρό, ειδικοί και επιστήμονες έχουν μιλήσει για την σύνδεση που μοιράζονται εγκέφαλος και έντερο. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιά και την λειτουργία της.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και ενός τύπου συσσώρευσης λίπους ή πλάκας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, γνωστές και ως στεφανιαίες αθηρωματικές πλάκες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί «σφυροκοπά» η καρδιά σας την νύχτα;

Για να φτάσουν στα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές εξέτασαν τα βακτήρια του εντέρου και τις καρδιακές απεικονίσεις 8.973 συμμετεχόντων που δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο και ήταν μεταξύ 50 έως 65 ετών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που περιλαμβάνει συμμετέχοντες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής λόγω ασθένειας» αναφέρει ο δρ Tove Fall, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Μοριακής Επιδημιολογίας, στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών και Μοριακής Επιδημιολογίας στο Uppsala University.

Οι κίνδυνοι που «αποκαλύπτουν» τα βακτήρια για την καρδιά σας

Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της καρδιαγγειακής υγείας, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Ένα ανθυγιεινό έντερο θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ενός φάσματος καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας και της εμφάνισης πλακών στα αιμοφόρα αγγεία (αθηροσκλήρωση), που μπορεί να οδηγήσει σε συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό», αναφέρει η δρ Σάρα Μεσίλχι, γαστρεντερολόγος.

Ο ακριβής μηχανισμός της σύνδεσης εντέρου-καρδιάς είναι υπό διερεύνηση, αλλά γενικά, φαίνεται πως σχετίζεται με χημικές ουσίες ή διαδικασίες που συνδέονται με τα βακτήρια του εντέρου.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν στον φραγμό του εντέρου και να εισέλθουν στην κυκλοφορία, προκαλώντας μόλυνση των πλακών ή μόλυνση σε άλλα σημεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση της φλεγμονώδους διαδικασίας στο σώμα, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή, εξήγησε η δρ Σάρα Μεσίλχι.

Αυτό με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας με αρνητικό τρόπο. Οι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να επηρεάσουν τις βασικές λειτουργίες των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελαστικότητά τους.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία σχηματισμού πλάκας και αθηροσκλήρωσης των κύριων αιμοφόρων αγγείων, αναφέρει η δρ Σάρα Μεσίλχι.

Δύο τύποι βακτηρίων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πλάκας

Μετά την ανάλυση της καρδιακής απεικόνισης και της εντερικής χλωρίδας, μια από τις πιο σημαντικές συσχετίσεις που βρήκαν οι ερευνητές ήταν με δύο συγκεκριμένα βακτήρια.

Τα είδη στρεπτόκοκκου συνδέθηκαν στενά με βιοδείκτες συστηματικής φλεγμονής στην κυκλοφορία. Αυτά ήταν τα ίδια είδη που βρέθηκαν στο στόμα, οδηγώντας τους ερευνητές στη σύνδεση των βακτηρίων με τη νόσο της στοματικής κοιλότητας, αναφέρει η δρ η δρ Σάρα Μεσίλχι.

Προηγούμενες πειραματικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η έκθεση των ζώων σε είδη στρεπτόκοκκου από το στόμα προκαλεί την ανάπτυξη πλάκας.