Είναι φυσιολογικό η όρασή σας να αλλάζει ελαφρώς καθώς μεγαλώνετε. Με την πάροδο του χρόνου όμως, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια όρασης. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή;

Όπως θα δούμε, πολλά. «Ανάλογα με το ηλικιακό μας στάδιο, διαφορετικά μέρη του σώματός μας απαιτούν διαφορετικούς τύπους φροντίδας και προσοχής. Τα μάτια μας δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα» λέει χαρακτηριστικά η Δρ Ρόζαλιν Αχούα, οπτομέτρης με βάση την Βόρεια Καρολίνα.

Διαβάστε επίσης: Μάτια που δακρύζουν: Ποιες οι αιτίες και πότε να ανησυχήσετε

Οι πιο χρήσιμες συνήθειες που μπορούν να προστατέψουν τα μάτια σας μακροπρόθεσμα, περιλαμβάνουν:

#Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου

Όπως το να βάζετε αντηλιακό, έτσι και το να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας όταν κατευθύνεστε έξω είναι μια τακτική συνήθεια κομβικής σημασίας, μιας και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα σας, έτσι μπορεί να βλάψουν και τα μάτια σας. Η χρόνια έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινικών αναπτύξεων στην επιφάνεια των ματιών και να οδηγήσει σε αλλαγές στα μάτια που συνδέονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Για να έχετε τη μέγιστη προστασία, επιλέξτε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, συνιστούν οι ειδικοί του Johns Hopkins Medicine.

#Διαχειριζόμαστε χρόνιες παθήσεις

Εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του για να βεβαιωθείτε ότι διαχειρίζεστε σωστά την πάθηση, λαμβάνοντας την θεραπευτική σας αγωγή και υιοθετώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής.

«Ο διαβήτης είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων αιτιών εξασθένησης της όρασης στον κόσμο. Η υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Ρόζαλιν Αχούα. Αυτές περιλαμβάνουν καταρράκτη, παραμόρφωση της όρασης, ακόμα και τύφλωση.

#Επιλέγουμε τις σωστές τροφές

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία κάθε συστήματος του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών. Ενώ είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, οι ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας επισημαίνουν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και ξηροφθαλμίας τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε:

  • Βιταμίνη C, που βρίσκεται στα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, το μπρόκολο και τις πιπεριές.
  • Βιταμίνη Ε, που βρίσκεται στα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και το ελαιόλαδο.
  • Ψευδάργυρος, που βρίσκεται στα φασόλια και τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.