Το έχετε ξανακούσει χιλιάδες φορές και αυτό γιατί είναι πραγματικά σημαντικό: Δεν πρέπει να παραλείπετε το πρωινό.

Η παράλειψη του πρωινού στον απαιτητικό και γρήγορο ρυθμό της ημέρας σας μπορεί να φαίνεται σαν… μέτρο εξοικονόμησης χρόνου. Ωστόσο,  μετά από 8 ώρες ύπνου ο οργανισμός σας χρειάζεται «καύσιμα» προκειμένου να βρει ενέργεια και να λειτουργήσει εύρυθμα.

Ουσιαστικά, το πρωινό είναι αυτό που θέτει τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφική ισορροπία και λειτουργία του οργανισμού μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό: Τι ώρα να τρώμε για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Πιο συγκεκριμένα, προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνει την πείνα σας (ναι, και τις λιγούρες) αργότερα μέσα στην ημέρα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Γιατί δεν πεινάω το πρωί;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε είναι ότι φάγατε δείπνο ή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πρωτεΐνες το προηγούμενο βράδυ.

Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να επιβραδύνουν το «άδειασμα» του στομάχου και να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ακόμη και μέχρι το επόμενο πρωί. Επιπλέον, μπορούν να μεταβάλουν τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, το άγχος μπορεί να αυξήσει την ορμόνη του στρες, γεγονός που μειώνει την όρεξή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Πηγαίντε για ύπνο νωρίτερα. Μπορεί να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι το πρωί για να νιώσετε την πείνα. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη πρωινού είναι περισσότερο πρόβλημα ύπνου παρά πρόβλημα φαγητού.
  • Ξυπνήστε νωρίτερα. Έχετε υπόψιν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξυπνήσουν το πρωί προτού μπορέσουν να φάνε. Μπορεί να είστε κι εσείς ένας από αυτούς.
  • Προγραμματίστε το μενού το Σαββατοκύριακο ή το προηγούμενο βράδυ μαζί. Ανάλογα με προσωπικές σας συνθήκες, ο ένας τρόπος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τον άλλο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό σας περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα στοιχείο που απολαμβάνετε πραγματικά. Αν δυσκολεύεστε να φάτε πρωινό, τότε μάλλον δεν είναι το κατάλληλο γεύμα για να πειραματιστείτε με φαγητά που δεν σας άρεσαν στο παρελθόν.
  • Δοκιμάστε τα smoothie. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προσαρμογής μέχρι να μπορέσετε να φάτε ένα μεγάλο γεύμα το πρωί. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα smoothie φρούτων ή ακόμα και να πιείτε ένα ποτήρι χυμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε το στομάχι σας να μην είναι άδειο.