Η τακτική άσκηση στον διάδρομο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον, διαπιστώνει με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Σύμφωνα με ερευνητές στην Ιταλία, η ενασχόληση με εντατική άσκηση, όπως το καθημερινό τρέξιμο σε διάδρομο, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF).

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη κρίσιμη για την επιβίωση και την ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Τι θα κερδίσετε αν κάνετε μόνο το Σαββατοκύριακο

Προάγοντας την υγεία των νευρώνων, ο BDNF ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να προσαρμόζεται, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη.

Επιπλέον, βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης των παθολογικών συσσωματωμάτων α-συνουκλεΐνης, που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Αυτά τα συσσωματώματα βλάπτουν σταδιακά τους νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για τον κινητικό έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Περιορίζοντας την εξάπλωσή τους, οι άνθρωποι διατηρούν περισσότερο τις κινητικές τους δεξιότητες και την ικανότητα να επεξεργάζονται και να κατανοούν τις οπτικές πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αύξηση των επιπέδων του BDNF στους εγκεφάλους ζώων με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, μετά από καθημερινή άσκηση σε διάδρομο, για τέσσερις εβδομάδες.

Τι άλλα οφέλη προσφέρει ο διάδρομος;

Το τακτικό περπάτημα ή τρέξιμο στο διάδρομο συμβάλλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπρόσθετα, διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών ως ορμονών ευεξίας, οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας, να μειώσουν το άγχος και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε έναν διάδρομο μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα, την κλίση και να παρακολουθείτε τους καρδιακούς σας παλμούς, καθιστώντας ευκολότερο να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι διάδρομοι προσφέρουν, επίσης, προκαθορισμένα προγράμματα προπόνησης που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της καύσης θερμίδων.