Καθώς ο καύσωνας επελαύνει σε ολόκληρη την χώρα και ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, επιστήμονες από την Κίνα προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών προσβολών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Circulation, υπογράμμισε τη συσχέτιση του θανάτου από καρδιακή προσβολή με την υπερβολική ζέστη και τα υψηλά επίπεδα βλαβερών σωματιδίων στον αέρα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος εντείνεται όσο περισσότερο διαρκούν οι καύσωνες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πιο κοινή λοίμωξη του καλοκαιριού – Πώς θα καταλάβετε αν την έχετε

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως και το 2,8% των θανάτων από καρδιακή προσβολή μπορεί να αποδοθεί στο συνδυασμό ακραίων θερμοκρασιών και υψηλών επιπέδων ρύπανσης.

Καύσωνας + ατμοσφαιρική ρύπναση = θανατηφόρες καρδιακές προσβολές

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, εντονότερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Παράλληλα, η παρουσία βλαβερών σωματιδίων στον αέρα, τα οποία «συνεργούν» με τις ακραίες θερμοκρασίες, βλάπτουν την καρδιαγγειακή μας υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Δρ Yuewei Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, και καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στο Guangzhou της Κίνας.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης στρατηγικών για την αποφυγή των θανατηφόρων καρδιακών προσβολών.

Συγκεκριμένα, προτείνουν την παρακολούθηση των μετεωρολογικών προβλέψεων, την παραμονή στους εσωτερικούς χώρους όταν οι θερμοκρασίες είναι ακραίες, τη χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, το κατάλληλο ντύσιμο και προστατευτικά (π.χ. καπέλο, γυαλιά), την επαρκή ενυδάτωση, τα μικρά και ελαφριά γεύματα και την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

Επιπλέον, συνίσταται η χρήση ενός καθαριστή ή φίλτρου αέρα (συσκευή που αφαιρεί ρύπους από τον αέρα ενός δωματίου για να βελτιώσει την ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας) στο σπίτι, η αποφυγή πολυσύχναστων αυτοκινητοδρόμων όταν περπατάτε ή χρήση μάσκας.