Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να εμφανίσουν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι εκδηλώνουν άνοια: χάνουν την όσφρηση τους.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την όσφρηση με τη γνωστική εξασθένιση, αλλά οι επιστήμονες συνδέουν, τώρα, το πρόβλημα με μια γνωστή παραλλαγή γονιδίου του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με το γονίδιο APOE e4 είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να έχουν καλή αίσθηση της όσφρησης. Επιπλέον, όσοι έφεραν αυτό το γονίδιο, έχαναν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν μυρωδιές μεταξύ των ηλικιών 65 και 69 ετών.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Η συνήθεια που προστατεύει από την γνωστική εξασθένιση

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια κλίμακα από το μηδέν έως το έξι για τη μέτρηση του αριθμού των οσμών που μπορούσαν να ανιχνεύσουν οι συμμετέχοντες της μελέτης. Οι φορείς του γονιδίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορούσαν να αναγνωρίσουν κατά μέσο όρο 3,2 οσμές, ενώ οι μη φορείς 3,9.

Μέχρι τα 75 με 79 έτη, οι φορείς άρχισαν να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να αναγνωρίσουν μυρωδιές. Παράλληλα, η γνωστική τους ικανότητα παρουσίασε ταχύτερη πτώση συγκριτικά με τους μη φορείς.

«Η δυσκολία ενός ατόμου να ανιχνεύει οσμές μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος πρόβλεψης μελλοντικών προβλημάτων με τη νόηση, ιδιαίτερα για ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας», αναφέρει ο Δρ Μάθιου Γκούντσμιθ του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

8 υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ενώ οι επιστήμονες ασχολούνται με νέα φάρμακα για να βοηθήσουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε τη νόσο Αλτσχάιμερ εξαρχής:

  1. Να είστε δραστήριοι
  2. Να τρώτε καλύτερα
  3. Να μην καπνίζετε
  4. Να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα
  5. Να προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση
  6. Να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας
  7. Να κρατάτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά
  8. Να κοιμάστε καλά

«Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και για τα άτομα που έχουν τη γενετική προδιάθεση, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας», υπογραμμίζει η καθηγήτρια Αντριέν Τιν από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.