Μία από τις πιο ισχυρές συστάσεις των δερματολόγων είναι να φοράμε καθημερινά αντηλιακό, ανεξαρτήτως εποχής, θερμοκρασίας και συννεφιάς για την καλύτερη προστασία του δέρματος και την πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο.

Εάν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα τότε πιθανότατα να προσέχετε ιδιαίτερα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς και «ξεσπάσματα». Κι ενώ μπορεί να μην το περιμένετε, το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση εξανθήματος, σύμπτωμα αλλεργίας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτήν την περίπτωση είναι πολλά: Τι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείτε εάν έχετε αντιδραστικό δέρμα; Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου; Οι ειδικοί μας απαντούν.

Γιατί προκαλεί εξανθήματα το αντηλιακό;

Τα αλλεργικά εξανθήματα είναι μια μορφή αλλεργίας εξ επαφής. Σύμφωνα με τηνν δερματολόγο, Δρ. Χάντλεϊ Κινγκ, δύο πράγματα μπορεί να σχετίζονται με αυτά: «Απόφραξη των πόρων από φαγεσωρογόνα υλικά ή μια αντίδραση ευαισθησίας σε χημικά συστατικά που μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία».

Έχετε κατά νου ότι τα ξεσπάσματα μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε από τα συστατικά του προϊόντος, όχι μόνο από τα ενεργά συστατικά του αντηλιακού, όπως το άρωμα ή άλλα συντηρητικά. Για αυτόν τον λόγο, η ίδια προτείνει να αναζητάτε φόρμουλες που χαρακτηρίζονται ως μη φαγεσωρογόνες.

Διαβάστε επίσης: Μη φαγεσωρογόνα προϊόντα: Γιατί είναι πιο χρήσιμα από ποτέ

Το πρόβλημα με τα εξανθήματα εξαιτίας του αντηλιακού είναι ότι δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμού του πραγματικού «ενόχου». «Είναι μια καθυστερημένη δερματική αντίδραση που συνήθως αναπτύσσεται 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση», η Δρ. Χάντλεϊ Κινγκ.

Πώς μοιάζουν;

Τα εξανθήματα μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές. Από τη μία πλευρά, μπορούν να εμφανιστούν ως μικροσκοπικές λευκές φλύκταινες ως αποτέλεσμα των φραγμένων πόρων. Από την άλλη μπορεί να μοιάζουν με τα κλασικά ερεθισμένα και κόκκινα σπυράκια.

«Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ένα ροζ έως κόκκινο εξάνθημα που αποτελείται από μικρά εξογκώματα που συνενώνονται σε μεγαλύτερα» αναφέρει ο δερματολόγος, Δρ. Νάβα Γκρίνφιλντ.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την αλλεργία στο αντηλιακό

Εάν διαπιστώσετε ότι το ξέσπασμα ή το εξάνθημα που αντιμετωπίζετε προέρχεται από το αντηλιακό που χρησιμοποιήσατε, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως. Πριν το πετάξετε, ελέγξτε την ετικέτα ώστε να δείτε τι είδους αντηλιακό χρησιμοποιήσατε και ποια είναι τα συστατικά του ώστε να τα αποφύγετε στο μέλλον.

Ενώ τα εξανθήματα συνδέονται συχνότερα με τα συστατικά που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, η Δρ. Κινγκ αναφέρει ότι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εάν το προϊόν έχει λήξει.

Εάν το αντηλιακό έχει λήξει ή τα συστατικά έχουν εκτεθεί σε άμεσο ηλιακό φως και υψηλές θερμοκρασίες, τότε η ζέστη και ο ήλιος μπορούν να διασπάσουν τις χημικές ουσίες και να τις καταστήσουν αναποτελεσματικές και ενδεχομένως ερεθιστικές για το δέρμα.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να υποχωρήσει;

Τα αντηλιακά εξανθήματα μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες. Για να ανακουφίσετε την επιδερμίδα σας στο ενδιάμεσο, δοκιμάστε να πλένετε το πρόσωπο ή το σώμα σας τακτικά με ήπια προϊόντα που υποστηρίζουν τον δερματικό σας φραγμό.

Εάν τα εξανθήματα δεν υποχωρήσουν ή εμφανίσετε κι άλλα συμπτώματα, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.