Αν ψάχνετε να εντάξετε στη διατροφή σας ένα νέο υγιεινό σνακ, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M προτείνουν να δοκιμάσετε τα καρύδια πεκάν.

Μάλιστα η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, δείχνει ότι τα πεκάν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή πριν γίνει μια χρόνια κατάσταση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Είναι κάποια πιο υγιεινά από άλλα;

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτού του είδους τα καρύδια συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και προλαμβάνουν ακόμη και τον διαβήτη.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα καρύδια πεκάν;

Προηγούμενη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, ειδικά τα πεκάν μπορεί να έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την ολική χοληστερίνη, τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια, ειδικά σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε ότι ακόμη και η μικρότερη μείωση της χοληστερίνης μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Παράλληλα, μελέτη που δημοσιεύτηκε από το British Medical Journal, διαπίστωσε ότι, τόσο τα απλά καρύδια όσο και τα πεκάν, συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων καθώς και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Αυτό οφείλεται σε ένα είδος πολυακόρεστου λίπους που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ALA μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες έως και 11%.

Επιπρόσθετα, το μαγγάνιο βρίσκεται στα πεκάν και σε άλλους ξηρούς καρπούς, συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών και είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Είναι, επίσης, απαραίτητο και για την παραγωγή ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, της χοληστερόλης και των υδατανθράκων.