Ανεξάρτητα από το εάν προτιμάτε γλυκό ή αλμυρό πρωινό, πιθανότατα ο καφές το συνοδεύει σε κάθε σενάριο. Οι περισσότεροι βασίζονται σε αυτό το πρώτο φλιτζάνι για να ξυπνήσουν άμεσα, να πάρουν ενέργεια και να παραμείνουν σε εγρήγορση τις πιο πολυάσχολες ώρες της ημέρας.

Κι ενώ πράγματι κάνει όλα αυτά, υπάρχει κι ένα μειονέκτημα στο να ξεκινάμε κάθε μας ημέρα με καφέ. Μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τα δόντια σας εν μέρει επειδή ο καφές είναι πολύ όξινος, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση λεκέδων και στην διάβρωσή τους.

Διαβάστε επίσης: Καφές: Ποιο είδος είναι καλύτερο για το στομάχι και την πέψη;

Ωστόσο, όπως μας λένε οι ειδικοί δεν χρειάζεται να τον κόψετε εντελώς για να τα προστατέψετε. Αρκεί να κάνετε μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινή σας πρωινή ρουτίνα για να τον απολαμβάνετε δίχως ανησυχία ή ενοχές.

#1 Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν πιείτε καφέ

Αναμφισβήτητα ο ευκολότερος (και πιο σημαντικός) τρόπος για να αποτρέψετε τις βλαβερές συνέπειες του καφέ στη στοματική υγεία είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν και αφού πιείτε τον καφέ σας. Και παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, θυμηθείτε ο καφές είναι όξινος.

Το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως αφού φάτε ή πιείτε οτιδήποτε όξινο αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και προκαλεί λεκέδες.

#2 Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά αφού πιείτε καφέ για να τα βουρτσίσετε

Ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να πλένετε τα δόντια σας πριν να πιείτε το καφέ σας, σε περίπτωση που πρέπει να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά, θα πρέπει πάντα να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κάνετε.

Το στόμα σας χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου των τριάντα λεπτών, το σάλιο σας θα εξουδετερώσει την οξύτητα. Μόλις η στοματική σας κοιλότητα επανέλθει στην κανονική της κατάσταση, το βούρτσισμα είναι ασφαλές, καθώς το σμάλτο δεν είναι μαλακό και επιρρεπές σε φθορά.

#3 Χρησιμοποιήστε καλαμάκι

Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να αποφύγετε την άμεση επαφή μεταξύ των οξέων του καφέ και των δοντιών σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε τον καφέ σας με καλαμάκι. Απλώς προσπαθήστε να μην το πίνετε πολύ γρήγορα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του στομάχου.

Πίνοντας τον καφέ σας με καλαμάκι συμβάλλει επίσης στη πρόληψη των λεκέδων.

#4 Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό

Μέχρι τώρα, ίσως γνωρίζετε ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι υψίστης σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες. Το ίδιο ισχύει και για την στοματική σας υγεία. Πίνοντας άφθονο νερό όχι μόνο ενυδατώνεστε επαρκώς αλλά ρυθμίζει επίσης την ισορροπία του pH του στόματος και σας προστατεύει από τη διάβρωση του σμάλτου.

Είναι καλό να πίνετε νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο πριν ή μετά την κατανάλωση καφέ. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα σας, καθαρίζοντας τυχόν υπολείμματα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.