Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά σφαιρικά φρούτα με κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις στην φλούδα τους, κίτρινη σάρκα και εξαιρετικά γλυκιά γεύση. Λέγεται ότι προήλθαν από την Κίνα πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια. Μπορείτε να τα απολαύσετε μόνα τους ως σνακ για να πάρετε πολύτιμη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ενώ μπορούν να προστεθούν και σε διάφορα πιάτα. Μερικά από τα πιο σημαντικά τους οφέλη για την υγεία, περιλαμβάνουν:

# Ροδάκινα γεμάτα αντιοξειδωτικά

Τα ροδάκινα είναι «πλούσια» σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (150 γραμμάρια) έχει περίπου:

  • 58 θερμίδες
  • 1 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • Λιγότερο από 1 γραμμάρια λιπαρών
  • 14 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 12 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Βιταμίνη C: Καλύπτει το 27% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Α: Καλύπτει το 10% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: Καλύπτει το 8% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Νιασίνη: Καλύπτει το 6% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Ε: Καλύπτει το 5% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Κ: Καλύπτει το 5% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγγάνιο: Καλύπτει το 5% της ημερήσιας πρόσληψης

Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών Β. Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες.

Όσο πιο φρέσκο και ώριμο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει, σύμφωνα με έρευνες. Τα φρέσκα ροδάκινα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη από τα κονσερβοποιημένα.

# Προάγουν την πέψη

Τα ροδάκινα μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη. Ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, οι μισές από τις οποίες είναι διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ οι άλλες μισές αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη μεταφορά της τροφής μέσω του εντέρου σας, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι διαλυτές φυτικές ίνες παρέχουν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό, το γνωστό μικροβίωμα. Επομένως τα ροδάκινα ευνοούν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου ποικιλοτρόπως.

# Προστατεύουν την καρδιά

Η τακτική κατανάλωση φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων, μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς, μας λένε οι ειδικοί.

Τα ροδάκινα συγκεκριμένα μπορεί να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη στο National Library of Medicine.

# Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα ροδάκινα παρέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να έχουν προστατευτική δράση ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, το δέρμα και η σάρκα του ροδάκινου είναι πλούσια σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ, δύο τύποι αντιοξειδωτικών που σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο National Library of Medicine, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.