Σας έχει τύχει να ξυπνήσετε ποτέ -είτε από έναν υπνάκο είτε από ένα πλήρες βραδινό ύπνο– και να μην μπορείτε να σταματήσετε να φτερνίζεστε; Ή ίσως αφιερώσατε περισσότερο χρόνο στο να φυσάτε την μύτη σας από το να κάνετε το μακιγιάζ σας σήμερα το πρωί. Όπως και να έχει, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι συνήθως πιο έντονα όταν ξυπνάτε.

Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους, διάφοροι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Αλλά υπάρχουν τρόποι να τα διαχειριστείτε.

Όταν ξαπλώνουμε, η συμφόρηση αυξάνεται

Όταν ξαπλώνουμε βρισκόμαστε σε κατάκλιση και η βαρύτητα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στις ρινικές οδούς και τα ιγμόρεια, εξηγούν οι ειδικοί. Όχι μόνο αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη βλέννα, αλλά οι φλέβες στη μύτη μπορούν επίσης να διογκωθούν, οδηγώντας σε ένα αίσθημα συμφόρησης.

Τι βοηθάει: Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί εύκολα να φύγει εάν κάτσουμε για λίγο σε όρθια στάση.

Ακάρεα σκόνης και αλλεργιογόνα αυξάνουν τα συμπτώματα

Παρόλο που δεν μπορείτε να τα δείτε, τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να ζουν σε κρεβάτια και υφασμάτινους καναπέδες. Έτσι, όταν είστε ξαπλωμένοι, τα μάτια και η μύτη σας είναι (προφανώς) αρκετά κοντά τους.

Όσοι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, αυτή η στενή επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή στη μύτη με συσχετισμένη συμφόρηση, καταρροή και φτέρνισμα. Το έντονο φτέρνισμα το πρωί είναι ένα ιδιαίτερα κοινό σημάδι.

Το τρίχωμα των κατοικίδιων θα μπορούσε να είναι ένα άλλο αλλεργιογόνο που μπορεί να συγκεντρωθεί στο σπίτι σας, καθώς και η γύρη που μπορεί να κολλήσει στα ρούχα σας. Τα επίπεδα της γύρης μάλιστα, τείνουν να αυξάνονται τα πρωινά, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας άλλος παράγοντας, ειδικά εάν κοιμάστε με ανοιχτά παράθυρα.

Τι βοηθάει: Μπορείτε να ανακουφιστείτε μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας την πρόσβαση των κατοικίδιων στο δωμάτιό σας ενώ μπορείτε και να σκουπίζετε τακτικά χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA.

Ξηρός αέρας ή έλλειψη αερισμού

Εάν κοιμάστε με ανοιχτό το κλιματιστικό, τότε είναι πιθανό ο αέρας στο δωμάτιό σας να είναι ξηρός. Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τις ρινικές οδούς, προκαλώντας φλεγμονή και συμφόρηση, αναφέρουν οι ειδικοί. Επιπλέον τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και ο κακός αερισμός μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα αλλεργίας.

Τι βοηθάει: Όσον αφορά τον ξηρό αέρα, μπορείτε να επαναφέρετε την επιθυμία υγρασία στην ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα.