Οι καλοκαιρινές διακοπές σηματοδοτούν την χαρά και την χαλάρωση αλλά ανάμεσα στις διαρκείς μετακινήσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουμε το πεπτικό μας σύστημα… «χαρούμενο», ειδικά εάν σκεφτούμε πόσο μπορεί να αλλάζει η διατροφή μας όσο ταξιδεύουμε.

Είτε αντιμετωπίζετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είτε πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το φούσκωμα μπορεί να γίνει εξαιρετικά άβολο, χαλώντας την όμορφη ατμόσφαιρα, την οποία τόσο πολύ θέλουμε να ευχαριστηθούμε.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τι πρέπει να περιλαμβάνει για δυνατή καρδιά

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές και αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να υποστηρίξετε την πέψη σας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου:

Απαραίτητη η ενυδάτωση (και) στις διακοπές

Μερικές φορές η πιο απλή πρακτική μπορεί να μας χαρίσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Εκτός από το να πίνετε άφθονο νερό όσο ταξιδεύετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνετε μέσα από την κατανάλωση τροφών αλλά και ροφημάτων, καθώς μπορεί να σας αφυδατώνουν.

Ειδικά σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, εάν πετάτε ή αλλάζετε υψόμετρο είναι σημαντικό να αυξάνετε ακόμα περισσότερο τα υγρά που καταναλώνετε. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν επίσης να κρατήσουν ενυδατωμένους, αντικαθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά την εφίδρωση και διατηρώντας την πέψη σας στα καλύτερά της.

Καταναλώστε άφθονες φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά

Αν το νερό είναι το συστατικό που διατηρεί ομαλή την διαδικασία της πέψης, τότε οι φυτικές ίνες είναι εκείνες που στηρίζουν την ομαλή εντερική λειτουργία. Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ευνοούν την φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Οι φυτικές ίνες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αφομοιωθούν και λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτική «τροφή» για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που συμβάλλει στα αυξημένα επίπεδα ενέργειας, που είναι πολύτιμη ειδικά όσο ταξιδεύουμε.

Μικρά, συχνά γεύματα στην… ώρα τους

Όταν ταξιδεύετε, μπορεί να είναι εύκολο να παραλείψετε γεύματα ή να φάτε σε νέες ώρες γευμάτων, που δεν συνηθίζατε. Μερικές φορές αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά όταν μπορείτε, προσπαθήστε να τηρείτε το κανονικό σας πρόγραμμα.

Το να περνάτε μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς φαγητό μπορεί να συμβάλει σε ακανόνιστα πεπτικά μοτίβα και μπορεί να σας κάνει να τρώτε υπερβολικά αργότερα, εάν πεινάτε πολύ, με αποτέλεσμα και τα δύο να επηρεάζουν αρνητικά την πέψη σας.

Στοχεύστε να τρώτε ένα γεύμα ή σνακ κάθε τέσσερις έως πέντε ώρες και αποφύγετε την υπερφόρτωση του πεπτικού σας συστήματος με μεγάλα γεύματα.