Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να μας κουράσουν πολύ μειώνοντας αισθητά τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Η ζέστη λοιπόν μπορεί να συνεπάγεται απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, ένα αίσθημα νωθρότητας και μια επιθυμία να παραμένουμε σπίτι κάτω από το κλιματιστικό όλη μέρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενεργοποιηθούμε;

Διαβάστε επίσης: Καρπούζι: Οι λόγοι υγείας για να το φάτε αυτό το καλοκαίρι

4 απλά tips για αυξημένη ενέργεια το καλοκαίρι

#1 Κοιμηθείτε καλά

Είναι γνωστό πως το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ύπνο. Εάν δεν λαμβάνετε τις συνιστώμενες ώρες ύπνου σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα τα οποία δεν περιορίζονται μονάχα στην έλλειψη ενέργειας.

Επομένως, το πρώτο σας βήμα προς την αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας θα πρέπει να είναι το να φροντίσετε να κοιμάστε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές. Τα σημάδια του ποιοτικού ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Το να αποκοιμιέστε εντός μισαώρου από τη στιγμή που ξαπλώνετε.
  • Το να ξυπνάτε μόνο μία φορά κατά την διάρκεια της νύχτας και μέσα σε πολύ 20 λεπτά να έχετε ξανακοιμηθεί.

Εάν ο ύπνος σας είναι επαρκής, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ημέρα, τότε η άσκηση είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή για να αισθανθείτε καλύτερα,  σύμφωνα με τους ειδικούς.

#2 Δοκιμάστε τη γιόγκα

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση (π.χ. όταν περπατάμε), αυτομάτως «φορτίζεται». Με τη γιόγκα όμως, κάνετε ακόμα ένα βήμα παραπέρα…

Η γιόγκα εξισορροπεί την ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό, ανακατανέμοντας την ενέργεια μέσω του συνδυασμού συγκεκριμένων ασκήσεων και σωστής αναπνοής (παίρνει ενέργεια από σημεία που είναι συσσωρευμένη και τη διοχετεύει σε μέρη που υπάρχει έλλειψη). Η κατεξοχήν στάση της γιόγκα που συνδέεται με τη διοχέτευση ενέργειας είναι ο «χαιρετισμός στον ήλιο».
Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας με ενέργεια:

  • Όπως είστε ξαπλωμένοι, πάρτε 10 ισόχρονες αναπνοές (ο χρόνος της εισπνοής να είναι ίδιος με τον χρόνο της εκπνοής).
  • Τεντωθείτε και σηκωθείτε όρθιοι.
  • Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι όσο πιο ψηλά μπορείτε και πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους.
  • Τεντωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα σε αυτήν τη θέση και στη συνέχεια κάντε λίγες κάμψεις με τα χέρια συνεχώς πλεγμένα, μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά.

Με αυτές τις κινήσεις θα ξυπνήσετε τα εσωτερικά σας όργανα και θα ενεργοποιήσετε το έντερό σας.

#3 Προσέξτε τι τρώτε

Tα καλοκαιρινά φρούτα, ζουμερά και νόστιμα, είναι πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και νερού. Μπορείτε δε να τα συνδυάσετε με πολλές τροφές, συνθέτοντας πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας και λίγων θερμίδων. Πειραματιστείτε λοιπόν με συνδυασμούς φρούτων και άλλων τροφών, απολαύστε τη γεύση τους και κερδίστε σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Επιλέξτε:

  • Ροδάκινα και φράουλες με γιαούρτι
  • Καρπούζι ή πεπόνι με φέτα
  • Σταφύλι ή σύκα ως προσθήκη στη σαλάτα σας

Με την τόση ζέστη πιθανότατα δεν έχετε την ίδια όρεξη για λιπαρά κρέατα που είχατε το χειμώνα. Προτιμήστε, λοιπόν, τη γαλοπούλα, το στήθος κοτόπουλο, αλλά και τα ψητά ψάρια και θαλασσινά που είναι εξαιρετικά για ένα ολιγοθερμιδικό καλοκαιρινό γεύμα.

Τέλος, αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D με περισσότερα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός και σαρδέλες, κόκκινο κρέας, κρόκο αυγού και συκώτι.

#4 Ενυδατωθείτε

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να αμελείτε σε καμία περίπτωση την επαρκή κατανάλωση νερού, αφού η αφυδάτωση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Για να εξασφαλίσετε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας, προμηθευτείτε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και έχετέ το μονίμως γεμάτο, ώστε να πίνετε συνεχώς. Για έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό λεμόνι, φέτες αγγουριού, δυόσμο ή φράουλες.