Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα δροσερό, ζουμερό καρπούζι σε μια ζεστή μέρα. Αλλά τα καρπούζια είναι κάτι περισσότερο από μια γλυκιά καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας όλο το χρόνο.

Το καρπούζι ικανοποιεί τη δίψα σας επειδή αποτελείτε κατά 92% νερό και ενυδατικούς ηλεκτρολύτες. Eπιπλέον, είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλλίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η καρδιά σας απολαμβάνει, επίσης, τα προνόμια του λυκοπενίου, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Επιπρόσθετα, το λυκοπένιο λειτουργεί ως εσωτερικό «αντηλιακό» και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα ηλιακό έγκαυμα.

Διαβάστε επίσης: Φαγητό: Ποιες τροφές και ροφήματα πρέπει να αποφεύγουμε πριν το κολύμπι

Μια μεσαία φέτα καρπούζι αρκεί για το 9-11% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Αυτή είναι η βασική βιταμίνη για να κρατάμε τα μάτια μας υγιή. Παράλληλα, οι βιταμίνες A, B6 και C που υπάρχουν στο καρπούζι βοηθούν το δέρμα να παραμείνει απαλό, λείο και ελαστικό.

Το καρπούζι ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους

Η κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη χαλάρωση των μυών μετά την άσκηση.

Μικρή μελέτη σε αθλητές διαπίστωσε ότι ο χυμός καρπούζι μείωσε τον μυϊκό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό αποκατάστασης τους για 24 ώρες μετά την προπόνηση.

Πρόσφατη μετα-ανάλυση δείχνει ότι η l-κιτρουλίνη αυξάνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα – ένα αγγειοδιασταλτικό που βοηθά τους «εργαζόμενους» μύες να παίρνουν ταχύτερα οξυγόνο. Αυτό βοηθά στο να μην κουράζεστε τόσο γρήγορα και να μην πονάτε. 

Γενικά, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα του καρπουζιού μπορούν να ενισχύσουν την απόδοσή σας στην προπόνηση. Ταυτόχρονα, το κάλιο που περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες, μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι κράμπες.