Έχετε παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας είστε καλά και ο βήχας σας πιάνει μόνο το βράδυ, μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι;

Ο κύριος ένοχος γι’ αυτό είναι η βαρύτητα, αλλά από πίσω μπορεί να «κρύβονται» άλλες καταστάσεις υγείας.

Μεταρινική ενστάλαξη

Όταν η βλέννα ρέει στο λαιμό, μπορεί να τον ερεθίσει και μαζί τις φωνητικές χορδές. Η αίσθηση χειροτερεύει τη νύχτα, καθώς όταν ξαπλώνουμε οριζοντίως η βλέννα ρέει προς το πίσω μέρος του λαιμού και στους πνεύμονες.

Διαβάστε επίσης: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς θα την ξεχωρίσετε από την καούρα

Έτσι, προκαλείται η συμφόρηση στο στήθος και ο επίμονος βήχας.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο βήχας το βράδυ ή μετά τα γεύματα είναι τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με βήχα που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος. Εάν δεν εμφανίζετε τυπικά συμπτώματα ΓΟΠΝ, όπως παλινδρόμηση ή ρέψιμο, είναι απίθανο η παλινδρόμηση οξέος να είναι η κύρια αιτία του βήχα σας.

Μερικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ο χρόνιος βήχας μπορεί να οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέος περιλαμβάνουν:

  • Βήχας κυρίως τη νύχτα ή μετά τα γεύματα
  • Βήχας κατά την κατάκλιση
  • Βήχας που επιμένει ακόμη και όταν απουσιάζουν κοινά αίτια (όπως το κάπνισμα ή η λήψη φαρμάκων, που μπορεί να προκαλέσουν βήχα ως ανεπιθύμητη παρενέργεια)
  • Βήχας χωρίς άσθμα ή οπισθορρινικές εκκρίσεις ή όταν η ακτινογραφία θώρακα είναι φυσιολογική
  • Βήχας που χαρακτηρίζεται από ξηρότητα και διαρκεί πάνω από 8 εβδομάδες

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) συνδέεται με πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οξύνει ή να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα όπως είναι το βρογχικό άσθμα, η βρογχίτιδα και οι βρογχεκτασίες. Συμπτώματα αυτών είναι ο χρόνιος βήχας.

Αν ο νυχτερινός σας βήχας διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τις πιο επικίνδυνες αιτίες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένας ειδικός μπορεί, επίσης, να βοηθήσει με την ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, καθώς και να επανεξετάσει τις συνταγές σας για να αντικαταστήσει κάποιο φάρμακο εάν αυτό είναι απαραίτητο.