Τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Κ μέσω της διατροφής τους, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό των πράσινων λαχανικών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ERJ Open Research.

Γνωρίζαμε ήδη ότι βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμβάλλει στην πήξη του αίματος, τον μεταβολισμό των οστών και την καρδιαγγειακή υγεία.

Τώρα, η πρωτοποριακή έρευνα από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης συνδέει την έλειψή της, με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Ποιο βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής την προστατεύει

Συγκεκριμένα, οι Δανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ στην κυκλοφορία του αίματός τους ήταν πιο επιρρεπή σε καταστάσεις όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πώς θα καταλάβετε αν σας λείπει βιταμίνη Κ

Λόγω του σημαντικού ρόλου της στην πήξη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ενδεικτικό σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ είναι η υπερβολική αιμορραγία.

Μια τέτοια αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε ένα τυπικό κόψιμο που σε άλλη περίπτωση δεν θα του δίνατε ιδιαίτερη σημασία, αλλά αντίθετα έχει πολύ έντονη ροή ή ακόμα και στην έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία από το συνηθισμένο.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγείας των οστών (πέρα από τη βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο), σημάδια που σχετίζονται με την αποδυνάμωση των οστών, όπως κατάγματα, κακή στάση του σώματος, πόνους στην πλάτη και/ή στον αυχένα και την πρώιμη σημάδια οστεοπόρωσης, μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ.

Σε ποιες τροφές μπορούμε να τη βρούμε

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το kale αλλά και το μαρούλι, είναι μερικά από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.

Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση, οι ειδικοί προτείνουν να συνδυάσετε τις τροφές σας με βιταμίνη Κ με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.

Ενδεικτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα σπανάκι με dressing με βάση το ελαιόλαδο.

Αυτό το διατροφικό hack λειτουργεί επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα με τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά.