Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε από πολύ έως υπερβολικό χρόνο καθημερινά στα social. Επιλέγοντας όμως να κάνουμε αποτοξίνωση έστω και για μια εβδομάδα, όντας για παράδειγμα με φίλους, με την οικογένεια ή  με το ταίρι μας στις διακοπές, η ψυχική υγεία μας μπορεί να ενισχυθεί ενώ ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους μας αυξάνεται, όπως δείχνει νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Πώς λοιπόν θα τα καταφέρουμε;

Διαβάστε επίσης: Διακοπές: Τα μυστικά για να παραμείνετε σε φόρμα

Αποσυνδεόμαστε στις διακοπές για να παραμείνουμε «συνδεδεμένοι»

Η συνεχής και υπερβολική χρήση των social αυξάνει το άγχος και μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση, εν αντιθέσει με την επαφή με τη φύση και τα πρόσωπα που αγαπάμε. Γι’ αυτό στις διακοπές:

Απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις

Η συνεχής λήψη ειδοποιήσεων είναι μία από τις κύριες αιτίες περισπασμού. Ένα λοιπόν σημαντικό πρώτο βήμα είναι να  απενεργοποιήσουμε εκείνες που δεν μας είναι απαραίτητες και μάλλον μας προκαλούν ενόχληση και μας ρίχνουν ψυχολογικά.

Οργανώνουμε το χρόνο μας

Στις διακοπές χρειαζόμαστε το χρόνο χαλάρωσης, το χρόνο διασκέδασης, το χρόνο με τον εαυτό μας. Οργανώνουμε λοιπόν την εξερεύνηση του μέρους που επισκεπτόμαστε και απολαμβάνουμε τη θάλασσα, το καφεδάκι,, το γεύμα μας.

Επιπλέον, λέμε ναι στη συντροφιά των βιβλίων.

Το διάβασμα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου. Είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια και ενεργοποιείται και το μεσολόβιο, δηλαδή ο ιστός που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, επομένως συμβάλλει στην καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Επειδή το διάβασμα ενεργοποιεί και το μετωπιαίο λοβό από τον οποίο εξαρτώνται με έμμεσο τρόπο όλες οι αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, μπορεί να είναι ευεργετικό ακόμη και για το αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά μας, πέραν του ότι ακονίζει τον εγκέφαλο και μας φτιάχνει τη διάθεση.

 Δεν ξεχνάμε ότι…

Οι διακοπές είναι ένας χρόνος πολύτιµος, γιατί είναι χρόνος δικός µας. Είναι µια ευκαιρία να ασχοληθούµε µε τον εαυτό µας και τα «θέλω» µας, µε τις ανάγκες και τις επιθυµίες µας, µε τις σχέσεις µας.

Ο χρόνος αυτός, αν τον αξιοποιήσουµε συνετά, µας προσφέρει ουσιαστικά µια ικανότητα που οι περισσότεροι από εµάς έχουµε πλέον χάσει: το να ονειρευόµαστε και να κάνουµε σχέδια για το µέλλον, αλλά και απογραφή των όσων έχουν ήδη συµβεί.

Η χαλάρωση λοιπόν, η ενδοσκόπηση, η επαφή µας µε τη φύση, αλλά και µε τα αγαπηµένα µας πρόσωπα, µπορούν να θωρακίσουν τον ψυχισµό µας, έτσι ώστε να είµαστε έτοιµοι να αντιµετωπίσουµε τις επόµενες προκλήσεις.

Κι αν πάλι αδυνατείτε να εγκαταλείψετε το κινητό σας

Στοχεύστε τουλάχιστον στην λιγότερη ώρα χρήσης του.

Η αποσύνδεση δεν είναι μια απλή διαδικασία και χρειάζεται χρόνο ώστε να γίνει συνήθεια. Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας όταν «ξεφεύγετε» και να θέτετε υλοποιήσιμους προσωπικούς στόχους, κάνοντας αργά, σταδιακά βήματα, ακόμα και στις διακοπές.