Η ενίσχυση του μεταβολισμού είναι το Α και το Ω για την απώλεια βάρους. Το πόσο γρήγορα όμως μπορείτε να «κάψετε» θερμίδες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικά πιο γρήγορο μεταβολισμό και συνήθως δεν δυσκολεύονται να χάσουν κιλά εάν το προσπαθήσουν.

Οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμη και όταν ξεκουράζονται ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40.

Πώς θα τονώσουμε τον μεταβολισμό για να «κάψουμε» τα περιττά κιλά

Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία, το φύλο ή τα γονίδιά σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας. Μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς περιλαμβάνουν:

«Χτίζουμε» μυϊκή μάζα

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε κάτι και απλώς ξεκουράζεστε. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πολύ πιο υψηλός σε άτομα με περισσότερους μυς. Κάθε μισό κιλό μυός «καίει» περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να συντηρηθεί, ενώ κάθε μισό κιλό λίπους «καίει» μόνο 2 θερμίδες την ημέρα.

Αυτή η μικρή διαφορά πράγματι είναι αρκετή για να δείτε διαφορά με την πάροδο του χρόνου. Μετά από μια προπόνηση ενδυνάμωσης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα σας, αυξάνοντας τον μέσο ημερήσιο μεταβολικό σας ρυθμό.

Δοκιμάζουμε το cardio

Η αερόβια άσκηση μπορεί να μην «χτίζει» μεγάλους μύες, αλλά μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού σας τις επόμενες ώρες μετά την προπόνησή σας. Η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει μεγαλύτερη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας από τις προπονήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης.

Για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη, δοκιμάστε ένα πιο έντονο μάθημα στο γυμναστήριο ή συμπεριλάβετε σύντομες εκρήξεις τζόκινγκ κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Πίνουμε άφθονο νερό

Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να επεξεργαστεί τις θερμίδες. Εάν είστε έστω και ελαφρά αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνετε ένα ποτήρι νερό ή άλλα φυσικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα και σνακ.

Επίσης, καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυσικά νερό και συμβάλλουν στα πιο υψηλά επίπεδα ενυδάτωσης.

Επιλέγουμε τα σνακ μας έξυπνα

Το να τρώτε πιο συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα, αφήνοντας πολλές ώρες να περάσουν ενδιάμεσα, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες για να διατηρείτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση και να «καίτε» περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Λέμε «ναι» στην πρωτεΐνη

Το σώμα σας «καίει» πολύ περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες, παρά λιπαρά ή υδατάνθρακες. Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η αντικατάσταση ορισμένων υδατανθράκων με άπαχα, πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν άπαχο βοδινό κρέας, γαλοπούλα, ψάρι, λευκό κρέας κοτόπουλο, τόφου, ξηροί καρποί, φασόλια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.